„ON JE SAMO OBIČAN…“: Vođa vehabija uskoro izlazi iz „bosanskog Alcatraza“, oglasio se i njegov advokat…

U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom septembra.

Sljedeće sedmice na slobodu izlazi Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa u BiH. Njegov advokat za Dnevnik Nove TV opisuje ga kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIS-a.

“Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život”, govorio je Bilal Bosnić 2014. godine.

Izlazak iz “bosanskog Alcatraza”
U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom septembra.

“On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjeroxatnije će brinuti o mnogobrojnoj porodici jer ima dosta djece”, otkriva Bosnićev advokat Adil Bozo.

No, javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Uhapšen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika.

Poticanje na terorizam
Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam, ali i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev advokat uvjerava da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

“Nikad nikoga nije regrutirao jer tokom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada niko nije identificiran ko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa”, kaže Bozo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *