Avdo Huseinović priprema dokumentarni film o ulozi MUP-a Republike Srpske u ratnim zločinima u BiH

Nužno je uvijek i iznova osvježavati pamćenje i čuvati kulturu sjećanja baziranu na relevantnim historijskim izvorima i činjenicama kako bi počinjeni zločini bili sačuvani od zaborava, mišljenja je novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović.

Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini, nego i regionu. Nerijetko, kontaktiraju ga ljudi iz Srbije kako bi mu prenijeli svoje utiske o filmu koji su pregledali navodeći kako su užasnuti zločinima koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini.

Često radi na nekoliko projekata, a među značajnijim u posljednje vrijeme je i film radnog naslova ”Postupi po naređenju: Dželati u plavom” koji obrađuje temu, s dokumentarnog aspekta, koja je pod ”tepihom“, a riječ je ulozi MUP-a Republike Srpske u brojnim velikim zločinima nad nesrpskim stanovništvom na području Republike Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine s posebnim fokusom na genocid u Srebrenici 1995, za koji je pravosnažnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, MUP Republike Srpske presuđen za učešće u genocidu.

“To je, po mojim dosadašnjim saznanjima, jedina policijska struktura u svijetu koja je presuđena za genocid. Kada govorimo o učešću MUP-a Republike Srpske u genocidu u Srebrenici tu prvenstveno mislimo i to ćemo ‘hirurški’ precizno prikazati kroz brojne relevantne dokumente, izvještaje, izjave, pa i arhivske snimke, izjave preživjelih priču od 13. julu 1995. godine, o prvoj velikoj egzekuciji srebreničkih Bošnjaka, u zemljoradničkoj zadruzi Kravica, izvršenoj 13. jula u popodnevnim satima kada je, po izvještaju i podacima Tribunala u Haagu za svega nekoliko sati 13. i svega sat ujutru 14. jula ubijeno više od 1.300 srebreničkih muškaraca i dječaka“, rekao je Huseinović, u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

– Premijera filma radnog naziva “Postupi po naređenju: Dželati u plavom” planirana za početak 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *