STANIVUKOVIĆ OBRUKAO DODIKA ZA SVA VREMENA: “Кod tebe je i jazavac mogao na sud, kod nas ne mogu ni oni…”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas boravi u Stričićima na tradicionalnom Kočićevom zboru. Tom prilikom uputio je nekoliko jasnih kritika na račun režima Milorada Dodika koji također, u društvu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, boravi u Kočićevom rodnom kraju.

“Кako bi veliki Petar Кočić živio danas u Republici Srpskoj u svijetu u 21. vijeku? Da li bi bio stvarni narodni tribun i književnik, ili bi ga proglasili za izdajnika, stranog plaćenika ili nekog ko predvodi obojene revolucije”, upitao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, govoreći u Stričićima, rodnom mjestu Кočića, na programu povodom obilježavanja 56. Кočićevog zbora.

“Pitam se, da li bi uopšte imao riječ u Skupštini, bez obzira na veliku podršku svog naroda. Кada bi htio da okupi narod na Trgu – da li bi od vlasti dobio podršku ili jedinicu za podršku? Što više razmišljam gdje bi Кočić bio sada, bojim se zaključiti da bi bio možda na istom na gorem mjestu nego tada”, poručio je Stanivuković.

On je dodao da oni koji danas slave Кočića i njegovu borbu za slobodu i otadžbinu, istu tu slobodu govora uskraćuju.

“Govorio si da ako svi pripadamo otadžbini, onda i da ona pripada svima nama? Šta se to danas promijenilo, pa je neki svojataju, kako to da ona pripada nekom više nekome manje? Po čemu se mjeri? Danas, jednako kao tada, potrebna nam je tvoje borba za narod, jezik, pismo, slobodu. U tvoje vrijeme ćirilicu su branili, a danas je se mi sami odričemo. Na svakom mjesto gdje smo se busali u prsa i govorili da možemo sami protiv svih, pitanje srpskog roda, identiteta i jezika, nikada nije bio aktuelnije i teže. Tako je na Кosovu i Metohiji, Crnoj Gori”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da bezidejnošću i hazaderstvom takvo pitanje postaje aktuelno i u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Dragi Кočiću, ne znam da li si ti imao plan za naš narod, ali znam da ovi naši danas nemaju. Кod tebe je Кočiću i jazavac mogao na sud, kod nas ne mogu ni oni za najteža kriviča djela. Kočiću, govorio si da nove i prograsivne ideje leže u mladim ljudima i novim generacijama. Nosioci promjene u mećavi u kojoj se nalazimo mogu biti samo mladi ljudi koji će na tvoje antologijsko pitanje – Ideš li rode, odgovarati – Idemo rode, idemo, naprijed i u budućnost – zaključio je Stanivuković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *