CRNI OBLACI IZNAD CRNE GORE: Da li će se na Cetinju ponoviti scenarij iz Potočara?

Da postoji velika opasnost od sukoba večeras je u svom razgovoru za sarajevski portal “Faktor” rekao i Nenad Zečević, urednik Untrašnjopolitičke rubrike u podgoričkom listu “Pobjeda”.

Nakon što je najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru u nedelju 5. septembar, ponovo sijevaju varnice na relaciji Beograd – Podgorica.

Nije slučajno da je Cetinski manastir odabran kao mjesto ovog čina koji bi trebao biti čisto vjerske prirode. Cetinjski manastir je viševjekovni politički i duhovni centar Crne Gore, a samo Cetinje je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bilo jedan od simbola otpora Miloševićevom režimu i uporište borbe za obnovu državnosti Crne Gore. Osim toga, Cetinjski manastir je bio sjedište Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila autekefalna, a kojoj je autokefalnost ukinuta odlukom regenta Aleksandra Karađorđevića.

Cetinjani su već najavili proteste na dan ustoličenja, a i sam predsjednik države Milo Đukanović je poručio da “nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju” i najavio da će i sam protestovati tog dana.

Premijer Zdravko Krivokapić je Đukanovića ubrzo optužio da tom izjavom provocira sukobe, te da će se ustoličenje desiti i da će država to obezbjediti. No, ubrzo je i sam Krivokapić poručio da neće prisustvovati ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Istovremeno, kao reakciju na poruke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, beogradski tabloidi pod kontrolom režima Aleksandra Vučića putem naslovnica šalju zastrašujuće poruke koje najbolje sažima naslovnica “Srpskog Telegrafa” sa riječima – “Milo traži krv!”

Ove tenzije su ustvari vrh ledenog brijega koje su počele sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i koji je rezultirao zbijanjem redova prosrpski raspoloženih političara u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve. Prema mitropolitu Joanikiju stižu pozivi da se ustoličenje premjesti u Podgoricu, ali on o tome i ne razmišlja.

I sam Joanikije tvrdi da je Cetinjski manastir “svetosavski tron, koji pripada njegovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, te je poručio protivnicima da “ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo”. Ipak, SPC je odustala od dovođenja vjernika autobusima na Cetinje, da bi, kako kažu, smirili tenzije, ali neki najavljuju da će ipak doći.

No, tu bi ih mogli čekati protivnici, koji nisu odustali od protesta i jasno je da je opasnost od sukoba ogromna.

Da postoji velika opasnost od sukoba večeras je u svom razgovoru za sarajevski portal “Faktor” rekao i Nenad Zečević, urednik Untrašnjopolitičke rubrike u podgoričkom listu “Pobjeda”.

“Nema sumnje da ustoličenje nosi veliki rizik. Imamo situaciju da SPC insistira na ustoličenju, iako je, recimo, zvanično promovisanje srpskog patrijarha Porfirija odgođeno. Većinska Crna Gora je protiv toga da se ustoličenje održi baš na Cetinju. Da li će biti nereda u nedjelju, to niko ne može reći, ali je činjenica da je situacija napeta”, rekao je Zečević za “Faktor”.

Ono što izaziva posebnu zabrinutost su i informacije da u Crnoj Gori već borave srbijanski obavještajci.

“Utjecaj zvaničnog Beograda itekako se osjeti, pripadnici njihovih sigurnosnih službi borave u Crnoj Gori”, rekao je Zečević odgovorajući na pitanje o uplivu beogradske politike na aktuelne događaje u Crnoj Gori.

Šta može značiti prisustvo obavještajaca iz Srbije na ovakvom jednom događaju visokog rizika najbolje govori primjer dolaska u Memorijalni centar u Potočarima 2015. godine tada premijera Srbije Aleksandra Vučića na godišnjicu genocida u Srebrenici.

Tada je u krugu Momorijalnog centra nastao veliki metež, a godinama nakon tog događaja vlasti Srbije tvrde da se desio pokušaj ubistva Aleksandra Vučića i koriste svaku priliku da zvaničnom Sarajevu to ispostave kao račun u odnosima između dvije države.

Kasnije su procurile informacije i ispostavilo se da je taj dan u Potočarima boravilo nekoliko obavještajaca BIA-e, za koje se sumnja da su isprovocirali nerede. Budući da su dvojica obavještajaca o svom zadatku u Potočarima pričali na jednog regionalnoj televiziji (Milan Dumanović i Mladen Trbović) protiv njih je porugnuta optužnica za krivično djelo odavanje službene tajne.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.