SENAD PEĆANIN U NEVJERICI: “Rečenica Christiana Schmidta koja je prošla ispod radara me je ‘zaledila’…”

Pećanin je za N1 ocijenio trenutno stanje u Bosni i Hercegovini te je istakao kako Bosna i Hercegovina i region prolaze kroz jedan izuzetno težak period u kojem je ugrožen čak i mir u BiH.

Advokat Senad Pećanin kazao je kako ga je “zaledila” rečenica visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koju je izjavio na jednoj tribini u Njemačkoj u kojoj je rekao da je njegov cilj očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Pećanin smatra kako je ta izjava, za koju kaže da je prošla ispod radara, veoma zlokobna, te da treba zabrinuti lidere i građane BiH.

Pećanin je za N1 ocijenio trenutno stanje u Bosni i Hercegovini te je istakao kako Bosna i Hercegovina i region prolaze kroz jedan izuzetno težak period u kojem je ugrožen čak i mir u BiH.

-Naime, ključni uzrok takvog stanja jeste jedna revitalizacija srpskog nacionalizma kojem svjedočimo u regionu i u kojem nije teško prepoznati matricu ‘90-ih koja je dovela do katastrofe u čitavom regionu u kojem je najveća žrtva bila najviše BiH. Na sceni danas imamo ponovo srpski nacionalizam sa Aleksandrom Vučićem umjesto Slobodana Miloševića, sa Srpskom pravoslavnom crkvom umjesto nekadašnje Jugoslovenske narodne armije i sa projektom ‘velike Srbije’ koji se danas naziva ‘srpski svet’. Ono što čini razliku u ovome u odnosu na ‘90. jeste klerikalizacija. Tada je Jugoslovenska narodna armija poharala bivšu državu, sada je na udaru Crna Gora, tako da se bojim da umjesto tog perioda koji je obilježen militarizacijom sada imamo druge metode, ali bojim se, sa istim ciljem. To vidimo najbolje po ulozi SPC u Crnoj Gori a naravno i u BiH, što sve zajedno čini jedan ambijent u kojem sve ono što se činilo postignutim u periodu nakon Dejtonskog sporazuma sada dolazi u pitanje. S druge strane imamo sve agresivniji hrvatski nacionalizam koji ima pokrovitelja zvaničnog Zagreba koja ponovo u onom obrascu sporazuma iz istorije, čija je meta uvijek bila BiH, odnosno sporazum Cvetković-Maček, kazao je Pećanin za N1.

-Ono što je meni posebno zabrinjavajuće, a prošlo je čini mi se ispod radara, jeste skoro usputna opasna izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta na jednoj tribini u Njemačkoj koja se održala prije desetak dana i na kojoj je govorio o situaciji u BiH o potrebama promjene Izbornog zakona. Mene ‘zaledila’ rečenica koju je rekao da je njegov cilj, zadatak očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Ta rečenica je veoma zlokobna i trebalo bi biti razlog za zabrinutost političkih aktera u BiH a onda i svih građana BiH. Evo i iz kojih razloga. Time nam Schmidt otkriva da je teritorijalni integritet BiH ugrožen. To je prvi put nakon Dejtona da neki strani zvaničnik, koji je involviran u BiH, otkriva da je teritorijalni integritet ugrožen“, naglasio je.Pećanin.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *