NJEMAČKI MINISTAR RAZOČARAO “DNEVNI AVAZ”: “‘Otvoreni Balkan’ nije bolja inicijativa od Berlinskog procesa!”

Za novu inicijativu “Otvoreni Balkan” je rekao da ne vidi dodatnu vrijednost koja bi se pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa.

– Njemački ministar za Evropu Michael Roth najavio je podršku Njamačke BiH u njenim nastojanjima unutar evropskih integracija i istakao interes za nastavak Berlinskog procesa.

Roth, koji je danas sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Кomšićem i članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem je istakao da je EU zapravo unija vrijednosti, koje BiH treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem.

Za novu inicijativu “Otvoreni Balkan” je rekao da ne vidi dodatnu vrijednost koja bi se pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa.

Roth je potvrdio kontinuitet podrške Njamačke suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a za svako “miješanje ili udar na teritorijalni integritet” najavio je “snažan odgovor” svoje zemlje.

Кomšić i Džaferović su naglasili predanost evropskoj perspektivi BiH i zahvalili što će nova njemačka Savezna vlada nastaviti dosadašnji kontitnuitet podrške.

“Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH, za koji postoji konsenzus svih političkih aktera”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *