OVO SE DOGODI KADA KADROVI SNSD-a U DVA MANDATA UPRAVLJAJU ODJELOM ZA RATNE ZLOČINE: ”Svaki dan neko iz Sarajevsko-romanijskog korpusa dođe ne ćevape na Baščaršiju i…”

Direktor Memorijalnog centra „Srebrenica-Potočari“ Emir Suljagić komentirao je je za Hayat slabo procesuiranje ratnih zločina. Kazao je da najveću odgovornost ima Tužilaštvo BiH.

“Dovoljno vremena sam proveo u i oko sudija, izvještavajući o radu Suda i Tužilaštva u Hagu i imam nekakvo iskustvo u tome, ovo može biti rezultat samo jedne kriminalne aljkavosti Tužilaštva BiH. To ne treba da nas čudi jer je iza nas jedan proces uništenja procesa krivičnog gonjenja ratnog zločina u BiH koji se odvijao u mandatu Gordane Tadić. Ovo je ono što vam se dogodi kada vam u dva mandata zaredom kadrovi SNSD-a upravljaju Posebnim odjelom za ratne zločine. Imamo i dokaze da su neki od tužilaca učestvovali u pokušajima da se spriječi hapšenje Milomira Savčića koji je danas bjegunac”, kazao je Suljagić.

Dodao je da ne vidi promjenu kursa u Tužilaštvu BiH kada je riječ o gonjenju ratnih zločinaca.

“Ne vidim da se iko bavi opsadom Sarajeva, snajperom su ubijali djecu, minobacačkim granatama… Samo su dva oficira takozvane VRS optužena i obojica su osuđena u Hagu na drakonske kazne. Ne mora to biti samo Tužilaštvo BiH, ima i Tužilaštvo KS, nek se i ono bavi time, kao što bijeljinsko tužilaštvo vrši progon povratnika ovdje i Bošnjaka koji su rat proveli u opsadi u Srebrenici. Zašto se Tužilaštvo KS ne pozabavi tzv. Sarajevsko-romanijskim korpusom. Svaki dan im neko iz tog Sarajevsko-romanijskog korpusa dođe ne ćevape na Baščaršiju. Pojede ćevape i vrati odakle je došao. Hodaju ljudi po Sarajevu”, rekao je Suljagić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *