PUTIN I VUČIĆ RAZGOVARALI POLA SATA: Pričali i o “regionalnim pitanjima”

“Predsjednik Vučić se predsjedniku Putinu zahvalio na isporuci protivoklopnih raketa Kornet, ocijenivši da su te rakete ruske proizvodnje najbolje na svijetu”.

Telefonski razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina upravo je završen, javlja Blic.rs.

Dvojica predsjednika su razgovarali oko pola sata o raznim temama, od energetske krize, gasnog aranžmana između dvije države, pa do regionalnih pitanja.

“Zahvalivši na čestitkama koje mu je uputio povodom novogodišnjih i božićnih praznika, predsjednik Vučić je predsjedniku Putinu poželio dobro zdravlje i mnogo uspjeha u 2022. godini u korist blagostanja ruske države i ruskog naroda, kao i na dobrobit srpsko-ruske saradnje.

U razgovoru je istaknuta spremnost za dalju blisku saradnju Srbije i Rusije po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende. Predsjednik Vučić i predsjednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, a da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorištenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

U tom smislu su istakli da očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije i pozitivno ocijenili ugovor koji su potpisali Petrohemija i aprom. Predsjednik Vučić se predsjedniku Putinu zahvalio na isporuci protivoklopnih raketa Kornet, ocijenivši da su te rakete ruske proizvodnje najbolje na svijetu i, kao takve, veliko pojačanje za našu kopnenu vojsku”, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Srbije.

Predsjednik Vučić i predsjednik Putin su razmotrili energetsku situaciju u Evropi i svijetu, nastavivši razgovor vođen prije mjesec dana u Sočiju. Predsjednik Putin je predsjedniku Vučiću pružio uvjeravanja da će se Rusija držati dogovorenog i da će Srbija ove zime imati dovoljne količine plina, te su dvojica državnika razgovarali o aranžmanu koji Srbiji osigurava dodatne količine plina, prenosi Blic.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.