ZLOČINAC O ZLOČINCU: Šešelj o haškom prijateljstvu sa Mladenom Naletilićem Tutom, kako je poslao vijenac na sahranu (VIDEO)

Predsjednik Srpske radikalne stranke, četnički vojvoda i bivši potpredsjednik Vlade Srbije, Vojislav Šešelj, koji je zbog zločina nad Hrvatima u Vojvodini i selu Hrtkovci osuđen pred sudom u Haagu na 10 godina zatvora, u Jutarnjem programu TV Happy ‘Dobro jutro Srbijo’, između ostaloga, govorio je i o druženju s ratnim zločinom Mladenom Naletilićem Tutom, nedavno preminulim nekadašnjim komandantom ‘Kažnjeničke bojne’ i osuđenim zbog zločina nad Bošnjacima na području Hercegovine.

I Šešelj i Naletilić proveli su zajedničke godine u haškom pritvoru tokom suđenja.

Kako je Šešelj poslao vijenac na Tutinu sahranu: “Nisam smio ići na Široki Brijeg”

“Milošević je prije mene došao u Haag i to nepune tri godine prije mene. I on se već sprijateljio s Tutom. I on meni kaže jednom ‘Ja znam da on pola stvari veze i izmišlja, ali ga lijepo slušati’. Zaista je bio zabavan i duhovit. Onda kad sa mnom uđe u duel, svi se valjaju od smijeha. To je bilo kao šovinistička farsa, mi smo bili kao duhovna hrana za ove tamo ostale paćenike koji bi često padali u neku letargiju i depresiju. On je duhovit bio i u tim našim šalama skoro nismo imali granica – ‘ko će koga.

Kad je Milošević umro, Tuta je oba svoja sina poslao na sahranu u Požarevac. Ja nisam mogao ići na Široki Brijeg na sahranu. Ne bi ni ti smio, a kamoli ja. Ali sam pozvao jednog, isto haškog supatnika, i zamolio ga da kupi taj vijenac i da s jedne strane piše ‘Posljednji pozdrav dragom prijatelju’, a s druge strane ‘Tuti Naletiliću od Vojislava Šešelja’.

I on je kupio taj vijenac i sve napisano na ćirilici. I taj kad je došao s vijencem, nije znao kud će, i otišao je kod Tutinog brata i kazao je: “Postoji problem”. On mu je odgovorio: “Kakav?”. “Šešelj je poslao vijenac na ćirlici”. A njegov brat s obje ruke ščepao je ona vijenac i kazao: “Tko poštuje moga brata dobrodošao je” i osobno ga je odnio do kapele i niko pisnuo nije.

A, da je ovaj to predao, možda bi ga tamo i ubili…Znaš kako je to tamo bilo, naoštrena atmosfera, niko od režima nije bio, on je na neki način bio odbačen. Još jedna stvar, zašto sam s njim zaista imao neki korektan odnos. Ja sam čitao njegove obje presude – nema ni jedno konkretno ubistvo. On je optužen što je njegova bivša jedinica Kažnjenička bojna zauzela muslimanska sela Soviće i Doljane i tamo pobila izvjestan broj muslimana. Osim da je negdje nekoga udario motorolom po glavi, nema kod njega (ubistvo) u čitavoj presudi, to se može pročitati”.

O ubistvu Blaža Kraljevića i njegove pratnje: “Tutići su organizirali zasjedu sa protivavionskim topovima, ništa od njih ostalo nije”

“Mi smo se čuli povremeno. Možda bi ga odatle isporučili u Hrvatsku. Što se tiče Blaža Kraljevića, sve to je urađeno u dosluhu s hrvatskom službom. Blaž Kraljević je bio komandant tzv. Hrvatskih oružanih snaga (HOS je kratica za ‘Hrvatske obrambene snage – op.au.). HOS, to su Paragine paravojne snage i one su bile u sastavu muslimanske vojske BiH i suprotstavljali se HVO-u i regularnoj hrvatskoj vojsci koja je u vrijeme sukoba s muslimanima imala 15 brigada. I sve te brigade nabrojane su u jednoj fus-noti Tutine i Šteline (Vinko Martinović Štela, op.au.) presude. To sam i citirao u jednoj od mojih knjiga. 15 brigada, regularnih, iz Hrvatske je tamo bilo. I ovaj (Blaž Kraljević) je bio u posjeti kod Štele u njegovoj jedinici. Ovi Tutići su organizirali zasjedu, pripremili protu avionske topove 20 mm i raspalili po njima da ništa od njih ostalo nije.”

“On je sam sebe svuda predstavljao kao ustašu, dok ovi drugi nisu”

“Inače, Tutu su sudili zato što je nakon Daytonskog sporazuma prijetio da će ubiti Hansa Koschnicka i to je razlog zašto su ga optužili u Haagu. Inače vjerojatno i ne bi. On se nije krio. Bio je stalno u Širokom Brijegu, možda bi otišao u neko drugo mjesto, dolazio je i do Foče u Republici Srpskoj. Mi bi se povremeno čuli telefonom, svaki put bi jedan drugom čestitali Božić, Vaskrs. On je sam sebe svuda predstavljao kao ustašu, dok ovi drugi nisu. Niko za sebe, od tih tamo (u Haagu op.au.) oficira ne bi kazao da je ustaša. Najvišim dijelom su bili oficiri JNA, ali nisu svi. Tuta je od toga pravio i određenu komediju, pozdravljao je “Za dom spremni”, a ja sam odgovarao “Spreman si ti Tuta za starački dom” i tako, valjanje od smijeha je bilo kad bi se nas dvojica uhvatili u koštac.

O prijateljstvu Tute i Miloševića

“Milošević je bio vrlo obrazovan čovjek ali iz područja ekonomije, a iz povijesti je imao falinke velike. Znaš, Tuta je relaksirajući element. Jednom prilikom igraju Milošević i Tuta remi. Mi sa strane malo gledamo, malo ne gledamo, kad u jednom trenutku u Tutinim rukama primjetimo veliki broj karata. I na prepad uzmemo mu one karte iz ruku i izbrojimo ih – on je imao 36 karata u rukama. Uzimao sa špila, a Milošević ništa nije primjećivao. On je mislio igra se to pošteno, ali nema kartaške igre koja je poštena, a ovaj uzima sa stola i kombinira što mu treba, poslije vrati na stol, a ovaj ništa ne primjećuje”.

O životu u Haagu: “Mi smo tamo kao na pustom ostrvu – jedni na druge upućeni”

“Nije mrzio Srbe ako se s Miloševićem tako sprijateljio, ako je bio dobar sa mnom. Ali, jednu stvar da ti kažem – ja ne mrzim Hrvate. Mrzim kao neprijatelje u ratu, kad pucam na prvoj borbenoj liniji, svaki pogodak smatram uspjehom. Ali, ne mogu mrziti čovjeka zato što je te nacije i vjere, nego, prije svega, gledam kakav je čovjek. I drugo, mi smo tamo (u Haagu, op.au.) kao na pustom ostrvu. Jedni na druge upućeni. Za srpske pravoslavne praznike mi smo naručivali pečenu svinju, pečeno janje, Hrvati za svoje praznike, muslimani za Bajram. Ako naručimo svinju, uvijek bismo naručili i ćurku za muslimane s nama u grupi. Vodili smo o tome računa. Ako si na pustom ostrvu lakše ćeš preživjeti ako je imalo normalna atmosfera. Nije to bilo mjesto gdje ćemo mi nastaviti naše ratne sukobe.

– Jesi li bio u boljim odnosima s Tutom Naletilićem ili Naserom Orićem?

“S Tutom. Naser sa mnom nije bio puno, negdje oko šest mjeseci. Ali i Naser je volio šale. Sjećam se i kako je govorio da je tukao Šiptare na Kosovu, nisu ga podnosili Albanci tamo u Haagu. Ali, nije htio govoriti o ratu. Najviše je govorio o svojim ljubavnim avanturama. Stvarnim ili izmišljenim, ne znam…

Snimak u cijelosti možete pogledati:

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.