Home Vijesti SJEĆATE LI SE AFERE “NON PAPER”: Valentin Inzko kaže da mu taj...

SJEĆATE LI SE AFERE “NON PAPER”: Valentin Inzko kaže da mu taj dokument godinama stoji u ladici

1
SHARE

Inzko, koji se nije naročito medijski eksponirao još od odlaska sa funkcije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, dao je intrevju za slovenske medije gdje je potvrdio da je famozni “non paper” ipak postojao.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iznio je zanimljivu tezu vezanu za aferu “non paper” kojom se predviđa prekrajanje granica država na Zapadnom Balkanu, konkretno pripajanje dijelova BiH Hrvatskoj i Srbiji.

Inzko, koji se nije naročito medijski eksponirao još od odlaska sa funkcije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, dao je intrevju za slovenske medije gdje je potvrdio da je famozni “non paper” ipak postojao, prenosi Klix.ba.

“Čuveni non-paper o promjeni granica na Balkanu, koji su neki podsticali u Sloveniji, stoji u mojoj ladici skoro četiri godine”, kazao je Inzko.

Faksimil intervjua u kojem Inzko iznosi ove tvrdnje objavio je na svom Twitter profilu slovenski premijer Janez Janša, za kojeg se špekuliralo da je autor ili koautor ovog dokumenta.

Podsjećamo, u aprilu prošle godine slovenski portal “Necenzurirano” objavio je “non paper”, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.

Budući da se radilo o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, nije imao ni glavu ni potpis.

Postojanje ovog dokumenta negirali su i slovenski premijer i članovi Evropskog vijeća, a čitav slučaj, ako je suditi po posljednjim izjavama bivšeg visokog predstavnika, još uvijek nije dobio epilog.

(SB)