NAJAVLJUJE AKTIVNO BAVLJENJE BiH: Čovjek koji odlično poznaje našu zemlju preuzeo predsjedavanje PS Vijeća Evrope!

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na početku prve ovogodišnje sjednice izabrala je za novog predsjednika nizozemskog delegata Tinyja Koxa, piše NAP.

Kox je u prošlosti bio jedan od izvjestilaca za Bosnu i Hercegovinu te dobro poznaje situaciju u našoj zemlji. Na pitanje novinara N1 na prvoj press-konferenciji nakon preuzimanja dužnosti Kox je najavio da će se aktivno baviti pitanjem Bosne i Hercegovine. Najavljuje i kontakte sa političkim, ali i predstavnicima civilnog društva u narednom periodu.

Vijeće je to koje parlamentu, vladi i građanima BiH nudi sve naše najbolje usluge da prevaziđu ove doista nevjerovatne probleme koje imate u organizovanju države Bosne i Hercegovine. Nikad neću ni pomisliti da je lako nositi se sa stvarima u vašoj zemlji, jer je njena struktura toliko kompleksna i to ne moram pojašnjavati. Ali, prevazliaženje ovih problema zajednička je obaveza političara u vašoj zemlji. Ako probleme ne prevaziđemo, tenzije će rasti i šansa da stvari izmaknu kontroli uvijek je moguća. Želim poslati poruku građanima i političarima u Vašoj zemlji, kako biste vidjeli i pokušali da pronađete rješenja. Mi smo uvijek tu. Vijeće Evrope ima mnogo alata da pomogne državama da prevaziđu ove probleme, glede Ustava, Izbornog zakona, vladavine zakona u cijelosti. Ovo bih volio čuti od predsjednika koji će se obratiti na našoj skupštini. Također ću imati i bilateralni razgovor sa njim. Ja neću reći šta mi možemo za BiH uraditi, nego ću prvo pitati vašeg predsjednika šta on misli šta je to najbolje šta bismo mi mogli uraditi. Također ću se obratiti delegaciji BiH, da razgovaraju sa mnom o mogućim rješenjima za velike probleme koje vaša sjajna zemlja ima, koje je imala u prošlosti i još uvijek se njima i budućnosti mora pozabaviti”, kazao je Kox.

Inače uz Koxa se među čelnim ljudima Vijeća Evrope, koji dobro poznaju stanje u BiH i regionu, nalazi i generalna sekretarka Vijeća Marija Pejčinović Burić koja je na tu poziciju došla s pozicije hrvatske šefice diplomatije. Prvoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća Evrope će se sutra obratiti i predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.