VOJNI ANALITIČAR IVICA MANDIĆ: Ako Putin nešto želi ostvariti napast će Savez…

Dodao je kako postoji konstanta njemačke politike prema istoku te insistiranje na diplomatskim mjerama i smatra da od toga Evropa pati kad one nisu najbolja solucija.

Je li u ovom trenutku najveći problem krize na granici Ukrajine i Rusije koja sve više „miriše” na novi ratni sukob i invaziju Ruske vojske zapravo nejedinstvo Zapadnih saveznika na čelu sa SAD-om oko načina odnosno modela pomoći Ukrajini u slučaju rata s Kremljom? O ovoj temi za HTV je govorio je vojni analitičar Ivica Mandić.

Rusija-Ukrajina i NATO savez

Govoreći o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu i izjavi zapovjednika vojne mornarice Kaya-Achima Schoenbacha da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje te je nakon toga morao podnijeti ostavku vojni analitičar Ivica Mandić rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 kako je moć svakog saveza u koheziji te da će ako Putin želi nešto ostvariti napasti savez.

“Razni pogledi na tu krizu naprosto u zatvorenom krugu ne bi bili ništa loše. U otvorenom krugu oni zrcale nešto što se zove nejedinstvo saveza u smislu postupanja prema Ukrajini. Tu je pravo pitanje želi li Putin, a tu je Ukrajina samo jedna pologa, razbiti jedinstvo saveza”, rekao je Mandić.

Dodao je kako je jasno po postupanju SAD-a kada bilateralno razgovaraju s Rusijom da su masu saveznika isključili iz toga.

“Također je jasno kako je Velika Britanija i SAD isporučili mimo odluke NATO-saveza oružje Ukrajini. Postoji određeno nerazumijevanje među saveznicima o jedinstvenoj politici prema Ukrajini. To Amerika koristi, i to ne zrcali dobro, posebno EU. Veliki dio NATO članica su države EU. Različiti su interesi, no u krajnjoj instanci od osnutka NATO-a politiku saveza diktira ipak SAD kao najmoćnija sila. Malo se previše pozornosti daje njemačkom admiralu”, objasnio je Mandić.

Dodao je kako postoji konstanta njemačke politike prema istoku te insistiranje na diplomatskim mjerama i smatra da od toga Evropa pati kad one nisu najbolja solucija.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.