BORRELL IZ MUNCHENA PORUČIO: “Situacija je zabrinjavajuća više nego ikada prije. U bliskoj smo koordinaciji sa SAD…”

“Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne”, rekao je Borrell.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnsonu politiku Josep Borrell u Minhenu je na sigurnosnoj konferenciji komentarisao stanje u Bosni i Hercegovini i aktuelnu krizu. Borrell poručuje je kriza zabrinjavajuća, ali da nema podjele BiH.

“Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrigualne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju. Naravno, ovaj proces ustavnih i izbornih promjena će biti dug. Mogu jedino pozvati na odgovornost njihovih političkih lidera da ispune reforme i mogu vas uvjeriti da smo u bliskoj koordinaciji sa SAD po pitanju Srbije i izdali smo ozbiljno upozorenje da nećemo dozvoliti podjelu ove republike”, kazao je visoki predstavnik EU.

Podsjetimo Borrell će sutra predsjedavati sastankom Vijeća za vanjske poslove EU na kojem će se pored ostalih tema, a u prvom redu Ukrajine naći i situacija u Bosni i Hercegovini. Odmah po završetku sastanka Borrell će javnost upoznati s njegovim zaključcima.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)