Oštra reakcija ministrice Turković: “Sergej Lavrov ne smije stupiti na tlo Bosne i Hercegovine”

“Obavezali smo se na restriktivne mjere. Državni organi provode ono na šta smo se obavezali”.

Državni organi, posebno Granična policija Bosne i Hercegovine, upozoreni su da – ako se suoče s najavom ili lično dolaskom – Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije onemoguće stupanje na tlo Bosne i Hercegovine.

Lavrov je pod sankcijama Evropske unije zbog svog učešća u agresiji Rusije na Ukrajinu. Bosna i Hercegovina pridružila se restriktivnim mjerama Evropske unije.

Ne samo Lavrov, nego i cijeli niz ruskih zvaničnika, uključujući i samog predsjednika Vladimira Putina, njegovog glasnogovornika Dmitrija Peskova i portparolku Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federaije Mariju Zaharovu, i još više od 1.000 pojedinaca – državljana Ruske Federacije, onemogućen je ulazak, tranzit i/ili boravak na teritoriji BiH.
BiH se u najmanje 22 slučaja pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije.

Kada je Evropska unija u pitanju, naša se država do sada “pridružila”, što znači prihvatila 34, od ukupno 36 proklamacija o uvođenju različitih restriktivnih mjera prema Rusiji.

“Obavezali smo se na restriktivne mjere. Državni organi provode ono na šta smo se obavezali”, rečeno je za Politicki.ba iz državnih institucija, kao odgovor na pitanje je li tačno da Lavrov ne može stupiti na tlo BiH?

Nalog – informaciju o prihvaćenim restriktivnim mjerama, delegirala je Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg državne vlade i ministrica vanjskih poslova BiH.

Zbog opstrukcija kadrova bosanskih Srba u Vijeću ministara, državna vlada još nije raspravljala o formalnom priključenju sankcijama Zapada Ruskoj Federaciji.

No, to nije prepreka da se one ne poštuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)