Komšić odgovorio Dodiku: Dolazak britanskih vojnih stručnjaka u skladu je sa Dejtonom na koji voliš da se se pozivaš

Jedino što je nezakonito bile su Dodikove najave o napadu na Oružane snage BiH i najave o tome da će formirati paravojsku, koje su sada utihnule, navodi Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je netačna tvrdnja Milorada Dodika da je dolazak britanskih vojnih stručnjaka u BiH nezakonit.

Istakao je da izvori za to postoje i u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Berlin Plus sporazumu iz 2002. godine kojim je omogućeno da EU koristi sredstva NATO-a u mirovnim operacijama.

– To će ojačati prisustvo NATO-a u Bosni i Hercegovini. Jedino što je nezakonito bile su Dodikove najave o napadu na Oružane snage BiH i najave o tome da će formirati paravojsku, koje su sada utihnule. Dakle, tu nema ništa nezakonito, čak nasuprot u skladu je sa Dejtonskim sporazumom na koji Dodik voli da se se poziva – kazao je Komšić.

Pdsjetimo, jučer je lider SNSD-a izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu.

– Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja – izjavio je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.