BAKIR IZETBEGOVIĆ DIREKTNO IZ GORNJEG VAKUFA: “Probni balon OHR-a, slijedi snažan otpor tome”

Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost međunardone zajednice koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u petak je boravio u posjeti Gornjem Vakufu i tom prilikom komentarisao je ulogu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost međunarodne zajednice koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

“Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Pravni tim SDA je detaljno analizirao taj dokument koji još uvijek nije zvaničan. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto”, izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.

“Može li SDA nadjačati one koji su se ujedinili protiv nas? SDA to mora uraditi. Mi smo jedan monolit koji ima sve što je potrebno, a prije svega ima emociju. Mi tačno znamo šta hoćemo, imamo reference i uradili smo sve ono što smo obećali”, poručio je Izetbegović.

Autor: eindex

E-index.info is touris media portal which give information about tourism in Bosnia and Herzegovina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.