“Milorad Dodik se kocka i sa opstankom Srbije, ne samo RS”

“Milorad Dodik postao marioneta tuđih interesa, koji ne idu u korist ni Srbiji ni Republici Srpskoj”, kaže Dušan Janjić.

politički analitičar dodaje da “Dodik održavanjem mitinga dijeli Beograd, komplikuje političku situaciju čime ugrožava i Srbiju i Republiku Srpsku”.

Stvari krenule u neželjenom pravcu

Janjić naglašava da su stvari krenule u pravcu u kome ne treba da idu.

“Održavanjem mitinga u organizaciji vlasti ponavlja se jedna situacija koju Beograd negativno prepoznaje”, kaže Janjić i dodaje da tu misli na javnost Srbije.

“To su mitinzi i kontramitinzi Slobodana Miloševića. Mislim da je to jedna od velikih Dodikovih grešaka.

Ona dodatno komplikuje stvari u poltičkom i u medijskom smislu, jer dijeli i Beograd. Znači, imat ćemo prvi negativni efekt pojačavanje podjele, koju upravo želi Vučić i njegova Vlada malo da smire, na rusofile i ostale.

I to u situaciji kada Srbija mora da donese životne odluke od značaja za njenu energetsku stabilnost. Iz Rusije ne može stići ni gas ni nafta”, kazao je Janjić za TV BN.

Dodao je da to za Srbiju, ako hoće evropsku perspektivu, kao i za njenu sigurnost nikako nije dobro.

“Sljedeća stvar koja stoji jeste da iza ovog mitinga. očigledno na bahatosti, neprihvatanje ni realnosti, ni zakona i ta je poruka da će se ubuduće izbori održavati samo na nivou RS i da se Sarajevo ništa neće pitati.

Okruženje čine zemlje EU i NATO-a
Što je u kontinuitetu zagovaranje od strane Dodika i njegove koalicije izlaska iz Bosne i Hercegovine? To apsolutno nikom ne treba”, upozorava Janjić.

Kaže da cjelokupno naše okruženje čine zemlje Evropske unije i NATO-a, dok je Rusija i Bjelorusija daleko.

“To jednostavno stvara tenziju kojoj mogu uslijediti nepovoljni odgovori i za budućnost Srbije i RS.

Dakle, u ovom momentu kada nije vrijeme, a nikad nije vrijeme za tu vrstu bahatosti, Dodik se kocka i sa opstankom Srbije, ne samo Srpske”, kazao je Janjić.

Kako će odgovoriti Vučić, kaže on, ne može da predvidim.

“Ali sam siguran da unutar srpske javnosti može imati podršku samo dijela SPC i onog ekstremnog srpskog bloka koji organizuje Moskva.

-Sam sebe izoluje

Sam sebe izoluje i ide logikom poslije mene je potop, ne valja, jer otvara prostor za nove intervencije međunarodne zajednice”, kazao je on.

Milorad Dodik povlači poteze kojima će sam sebe izolovati.

“Ja znam da on pokušava da spriječi eventualno progon tužilaštva i da je sebi spremio odstupnicu. Ima pravo na protest ko god želi. Ali sa onim porukama, sa konfrontacijom, mi vidimo da tu može da nastane vrlo povoljan teren i za ubacivanje raznih paramilitarnih i drugih grupa domaćih i stranih.

I to ne na strani opozicije, ona ih nema. Ono što Dodik radi, zove se držite lopova, ja dok kradem da me ne uhvate vičem držite lopova”, kazao je Janjić.

On konstatuje da je Dodik postao marioneta tuđih interesa, koji ne idu u korist ni Srbiji ni RS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)