OŠTRA REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: „Svaka akcija usmjerena ka disoluciji Bosne i Hercegovine bila bi…“

“Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci”, poručili su iz Američke ambasade u BiH.

Nakon novih najava o otcjepljenju koje je na mitingu u Banjoj Luci iznio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, oglasila se Američka ambasada u BiH.

-Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i protest. Oni su dio svake demokracije.

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Oni koji obnašaju dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH.

Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dayton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

Svaka akcija usmjerena ka disoluciji BiH bila bi kršenje Daytona i imala bi teške posljedice, poručuju iz Ambasade SAD-a.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)