Žustra rasprava: DF poručio da je ‘Čović mentor Konakoviću’, suočili se Stojanović i Zahiragić

Hoćemo li u Federaciji dobiti većinu, na modelu demokracije iz šešira. Kako popuniti Dom naroda federalnog parlamenta? Što su prioriteti, program ili matematika?

Na ova pitanja sinoć su u emisiji Federalne televizije odgovarali član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić, član Glavnog odbora SDP-a Igor Stojanović, član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić te član Glavnog odbora Stranke za BiH Admir Čavalić.

Urednik i voditelj emisije Odgovorite ljudima Darjan Babić kazao je i da su u emisiju zvali predstavnike NiP-a, no oni nisu željeli učestvovati dok se “ne iskristalizira situacija na federalnom nivou”.

Počelo je s pitanjem o sporazumu tzv. ‘osmorke’, te je Stojanović dao više detalja o samom sporazumu. Na pitanje, da li će se širiti osmorka, odgovorio je da su “pozvali sve koji su spremni prihvatiti dogovorena načela”.

Čavalić i Stojanović potvrdili su i da presude evropskih sudova moraju biti provedene

Zahiragić je, pak, govor počeo prikazivajući grafikon izbornih rezultata i ističući “najveći zeleni stub” koji je predstavljao SDA. Istakao je da u historiji dosad nije zabilježeno da se “ovakav izborni pobjednik pokuša izbaciti iz vlasti”.

“Izbacivanje SDA je pokušaj obezglavljivanja bošnjačkog naroda”, nadglasavao je Zahiragić voditelja emisije koji je pokušavao dati riječ Mešaliću. Zaključio je riječima, komentirajući sporazum osmorke i HDZ-a, da smatra da lider HDZ-a Dragan Čović “neće imati hrabrosti da krene na tako opasan put”.

Mešalić je na početku svoje izjave rekao da Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, treba revidirati svoj poziv DF-u u vlast, jer je “njegov mentor Dragan Čović” kazao da u novoj vlasti sve može, samo DF ne može.

I on je citirao brojke izbornih rezultata, poručivši da Konaković nema legitimitet da ih poziva u “osmorku, devetorku, jedanaestorku…”, jer su oni osvojili više glasova.

“Koje pozicije nam nudi Konaković? Ako su to pozicije javnih ustanova, preduzeća – ne hvala, nama to ne treba, mi to ne želimo”, nastavio je Mešalić.

Situacija se brzo rasplamslala. Tema je bila većina i glasanja u skupštinama. Stojanović je spominjao preletače i ponavljao “najbolje da sačekamo, ali moguće da Zahiragić zna nešto što drugi ne znaju”. Odgovorio mu je Zahiragić riječima da možda Stojanović priželjkuje da neki članovi SDA – “kao što je to bilo u Skupštini KS, kada su srušili tadašnju Vladu KS” – glasaju drugačije.

Pitao je Stojanovića što nisu zvali SDA, a tamo je NiP koji je frakcija “dvije sarajevske SDA”: “Jedna je ta, rogatička, koju predvodi Konaković, a druga gatačka čiji su predvodnici već poznati javnosti. Stara je to tema.”

PDA je nazvao “opskurnim Kukićem i još opskurnijom Pirić, koja kad izađe na televiziju, nakon toga bar pet hiljada ljudi napusti ovu državu”. Osmorku je u jednom trenutku nazvao i hijenama.

Mešalić je kazao da se sporazum osmorke i HDZ-a ne iznosi u javnost jer u njemu nema ništa o “oporezivanju kladionica koje iznose milijarde iz ove zemlje”: “Probajte to s Čovićem dogovoriti, pa ćete vidjeti kako ćete završiti.”

“Dodik: Čović i ja ćemo odlučiti ko od muslimana ide u vlast”, stajalo je na papiru koji je Mešalić zatim podigao u studiju, kazavši da ako građanske stranke ne naprave blok protiv tih snaga, “imat ćemo veliki problem”.

Historijski je ovo trenutak, dajte da se svi suprotstavimo ovim politikama, nastavio je Zahiragić koji je stigao spomenuti i lidera Naše stranke Edina Fortu, kazavši da on “ne zna ni gdje se nalazi koji grad u BiH”: “Pa rekao je da je Jelah u Krajini.”

Stojanović je rekao da ne može shvatiti zašto su iz SDA “ovoliko agresivni”.

Kompletnu emisiju možete pogledati na sljedećem snimku:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)