TREBAMO SE UVEZIVATI SA BOŠNJACIMA SANDŽAKA I KOSOVA! AHATOVIĆ ANALIZIRA SRBIJA SPREMNA POSLATI VOJSKU I U BIH

Aktuelne teme na domaćoj, regionalnoj, te međunarodnoj sceni u našoj emisiji 7 Plus analizirali smo sa Nedžadom Ahatovićem, vojni analitičarom i profesorom odbrane i sigurnosti.

Što se tiče tenzija izeđu Kosova i Srbije, te najavljenom sastanku u Briselu Kurtija i Vučića, Ahatović tvrdi da ne treba ništa puno očekivati od tog sastanka.

Obzirom na Vučićeve tvrdnje, ni on ništa ne očekuje. EU i Brisel preduimaju korake koji ne vode stabilizaciji regiona, a posebno u odnosim Prištine i Beograda. Oni time pokušavaju oprat svoju savjest. Ono što rade nije efektivno i ne vodi stabilizirajućoj situaciji – govori Ahatović.

Mišljenja je kako se mora izvršiti pritisak na obe strane, iako je Priština pragmatičnija od Beograda.

Priština traži međunarodno priznanje i na osnovu toga će postupati dalje. Beograd je na potezu, a nekooperativnost pripisuje Prištini. Također, Vučić, odnosno zvanični Beograd pokušava glumiti policajca u regionu – pojašnjava.

Što se tiče odnosa međunarodne zajednice prema Prištini i Beogradu, Ahatović ističe da se njihov odnos zasniva na linija manjeg otpora, te kompromis prave na štetu slabijeg.

Zbog toga se Srbija i naoružava. Ovo Srbija ništa ne bi mogla da nema podršku Moskve. Na taj adut još uvijek igraju i ponašaju se neprimjereno, tražeći od Kosova kooperativnost, a ne nude ništa zauzvrat. Ovo što Kosovo radi sa tablicama je ono što Srbija primjenjuje već sedam godina sa tablicama sa Kosova, to je recipročna mjera – naglasio je.

Na pitanje da li je Srbija spremna poslati vojsku na Kosovo, Ahatović govori da su spremni poslati vojsku i u BiH, te da to stoji u dokumentu koji je Beograd usvojio.

To je sasvim jasno. Manipulišu Briselom da se bez njih ne može uspostaviti stabilnost, mir i prosperitet i ta se mantra prodaje Zapadu. Zbog toga su tako česte posjete i sastanci u Beogradu međunarodnih zvaničnika – rekao je Ahatović.

Dodaje kako bi Beograd trebao promijeniti ploču iz 19. stoljeća.

To je ona priča ‘Srbija se nikom saginjati neće’ iz 19. stoljeća. Da li su spremni ići na Kosovo, pitanje je. 30 godina nastoje isposlovati devizu da svi Srbi žive u jednoj državi. Trebamo se svi okrenuti u ulazak u NATO i uvezivati se sa Bošnjacima sa Kosova, iz Sandžaka. Balansiranje koje Vučić radi je rezultat neaktivnosti Brisela.

(Hayat)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)