Dodik negirao Dan državnosti BiH i žestoko izvrijeđao Izetbegovića: Njegovi djedovi su bili u Handžar diviziji, a moji u partizanima, i sad kao ja…

Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da “25. novembar nije Dan državnosti BiH, čak ni svojom simbolikom on to ne bi mogao biti i da su svi u BiH, a nisu, pristali da se taj datum obilježava kao takav”.

– Ako nema AVNOЈ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da je “srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna”.

– Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma, naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

On je ocijenio da je to “antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće učestvovati”.

– Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović sinoć govori o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala i da li je ZAVNOBiH bio izolovan događaj od AVNOЈ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog vijeka nestala, istakao je Dodik.

Naglasio je da je “srpski narod ponosan na svoju anitfašističku prošlost, na žrtve koje su utkane u onu državu u kojoj smo živjeli do 90-ih godina i građanskog rata u kome se ona raspala”.

– Sada se pozivati na samo jedan segment stvaranja te države koje nema je i licermjerno i pokazuje kako naši susjedi gledaju na prošlost, kako nedavnu, tako i tu iz Drugog svjetskog rata. Svi koji su 25. novembar čestitali kao tzv “Dan državnosti” ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organizuju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH o kojem na iskrivljen način za svoje potrebe govore politički prvaci muslimanskog naroda, konstatovao je predsjednik Republike Srpske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)