DAVID PATTIGREW: “Objavljivanje partnerstva Dodika i Čovića osigurat će takvu situaciju. Nedavne odluke Schmidta su…”

Međunarodna zajednica dužna je podržati demokratski svijet u BiH na način koji odgovara glasovima građana koji zahtijevaju svoje pravo na građansku državu i na taj način još više približe BiH EU i NATO”, zaključio je Pettigrew.

i Hrvatske počinjena nad Bosnom i Hercegvinom nije procesuirana kao krivično djelo agresije jer Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije imao nadležnost za to”, ističe Pettigrew.

Navodi da iako to nije procesuirano kao krivično djelo agresije, dva bivša visoka predstavnika Valentin Inzko i Christian Schwarz Schiling u zajedničkom pismu su upozorili da “Srbija i RS nisu ostvarili svoje ciljeve iz devedesetih, njeguju vrlo bliske odnose s Rusijom”, stoga se plašimo da trenutna agresija na Ukrajinu bi se mogla proširiti na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

“HAZU nas je u maju 2020. godine podsjetila na agresivne planove prema Bosni i Hercegovini. U dokumentu koji podsjeća na Memorandum SANU, u Memorandumu HAZU se navodi da se bosanski Hrvati progone i da se krše njihova osnovna ljudska prava. U Memorandumu se navodi da se mora zaštiti pravo bosanskih Hrvata da biraju legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva. U Memorandumu HAZU se insistira da se jednakopravnost hrvatskog naroda mora osigurati i kroz treći entiet i sva prava koja iz toga proizilaze. Hrvatski poziv na legitimno predstavljanje podržala je Ruska Federacija u svojim stalnim naporima na podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Upravo u tom kontekstu su problematične odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, koje su objavljene 2. oktobra. Kako i sam Schmidt kaže, dio njegove reforme je bio osmišljen tako da zadovolji predmet Ljubić u kojem je pokrenuto pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata. Čini se da je odluka Schmidta provedena u službi nacionalističke stranke bh. Hrvata HDZ-a i u službi vizije opisane u Memorandumu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Čini se da je bošnjački glas obezvrijeđen, kao rezultat izborne reforme Schmidta, a da je glas bosanskog Hrvata precijenjen. Tu je i opći nedostatak u smislu da je reforma visokog predstavnika organizirana imajući u vidu konstitutivne narode i vitalne interese umjesto da se omogući demokratsko glasanje prema presudama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući predmete Sejdić-Finci ili Zornić koji su potpuno ignorirani. Bosni je zabranjeno da bude normalna demokratija, etnički glasački blokovi produbljuju etničke podjele dajući dodatni utjecaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i Hrvata, potencijalno izolirajući bošnjačku većinu u nastavku rada na genocidnim ciljevima iz devedesetih. Nedavno objavljivanje partnerstva Dodika i Čovića osigurat će takvu situaciju. Nedavne odluke Schmidta se mogu posmatrati kao ideologije koje to podržavaju i nastoje podrivati suverenitet Bosne i Hercegovine danas.

Kroz svoju podršku Srbiji i Hrvatskoj, Ruska Federacija aktivno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine. Kriza suvereniteta Bosne i Hercegovine akutnija je nego ikad, dok Republika srpska obnavlja svoje prijetnje secesijom nastojeći se pozicionirati kao drugi Dombas. Dok SAD, EU i NATO nastavljaju odgovarati agresiji na Ukrajinu, isto tako moraju se suprotstaviti nastojanjima Srbije, Hrvatske i Rs kako bi ostvarili planove iz devedesetih. Međunarodna zajednica dužna je podržati demokratski svijet u BiH na način koji odgovara glasovima građana koji zahtijevaju svoje pravo na građansku državu i na taj način još više približe BiH EU i NATO”, zaključio je Pettigrew.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)