„PITAJ ČOVIĆA, ON ZNA SVE…“: Društvene mreže gore nakon Dodikove osude vandalskog čina u Mostaru…

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik osudio vandalski čin u Mostaru.

-Najoštrije osuđujem sramni vandalski napad na Sabornu crkvu Svete trojice u Mostaru.

Ovakvi napadi ugrožavaju suživot u Mostaru jer šalju poruku Srbima da za njih nema života u Federaciji.

Pozivam sve nadležne institucije da što prije otkriju i oštro sankcionišu počinioce, poručio je Dodik na društvenim mrežama.

Nakon njegove objave na Twitteru uslijedile su burne reakcije.

Podsjetimo, pored Dodika vandalski čin osudila je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a oglasila se i ruska ambasada u BiH.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kazala je da je zgrožena vandalizmom u Mostaru i bezočnim napadom na Sabornu crkvu Svete Trojice, koja je simbol vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta mostarskih Srba.

Cvijanović u svom reagiranju navodi kako najoštrije osuđuje ovaj čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru.

-Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je nažalost samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada.

Pozivam nadležne organe da hitno rasvijetle ovaj slučaj, te da u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinitelje, poručila je Cvijanović

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)