Haos na Kosovu: Ranjen policajac, napadači pucali iz automatskog oružja

U selu Srbovac u opštini Zvečan sinoć su pripadnike Kosovske policije napala naoružana lica, saopštila je Kosovska policija.

Navode da je do incidenta došlo oko 23.00 u trenutku kada su policijske jedinice bile na redovnoj dužnosti, u patroli. Iz policije poručuju da su naoružane osobe dugim puškama izvršile napad iz vozila marke Audi sa KM registarskim oznakama, piše KoSSev.info.

U saopštenju se navodi da je lakše povrijeđen jedan službenik, a da je na policijskom automobilu pričinjena znatna materijalna šteta.

Povrijeđenom policajcu je ukazana medicinska pomoć.

Na lice mjesta izašle su nadležne policijske jedinice radi vršenja uviđaja.

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, sinoć oko 21.00 su počeli da pristižu u sjeverni dio Mitrovice. Kako bi pojačali prisustvo u dijelovima gdje živi etnički mješovito stanovništvo. U međuvremenu na najmanje dvije tačke okupile su se dve grupe građana, među kojima su bila i lica sa maskama. Situacija je mirna ali napeta, dok ujedno otežano funkcionišu mobilne i internet mreže.

„Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo zaštita etnički mješovitih dijelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Sjevera da se ne osjećaju sigurno“, objavila je Kosovska policija.

„Prioritet Kosovske policije je da osigura bezbjednost za sve građane. Pa će, ocjenjujući situaciju i trenutne trendove u sjevernim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Sjeveru kako bi ostvarila ciljeve“

Kosovska policija raspoređena je u “isključivo etnički mješovite dijelove grada – Bošnjačku mahalu, Tri solitera i Mikronaselje, kako bi se zaštitilo stanovništvo”. Gradom također patroliraju i pripadnici EULEX-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)