SRBIJA PRIJETI KOSOVU RATOM: “Dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba, dovoljna je samo iskra!”

Djelovanjem Albina Kurtija dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba, ocijenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i iznijela mišljenje da Srbija ima pravo i namjeru, prema Rezoluciji UN 1244, da na KiM vrati određeni broj trupa.

Brnabić je rekla da je sve što Kurti u ovom trenutku izaziva opasnost ne samo za Srbe, već i za Albance i čitavu Evropu.

“To je politika 19. veka. Izuzetno sam zabrinuta i teško je bilo spavati sinoć. Kurti je sve nas, i Srbe i Albance, doveo na samu ivicu rata. Ali nije to on uradio sam. Imamo potpuno ignorantsko ponašanje partnera i u EU koji ne reaguju ili reaguju tek kada zaista dogori do nokata.

Imate KFOR i EULEX koji ne rade svoj posao i to ne samo prema Briselskom, već i Kumanovskom sporazumu. Oni ne štite Srbe na KiM, ni južno od Ibra ni na severu KiM”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla i da se svakodnevno vidi kršenje Kumanovskog sporazuma, kao i Briselskog.

“Zbog toga smo veoma blizu tome i verujem da će tokom današnjeg dana predsednik Aleksandar Vučić dati više informacija o njegovim sastancima da prema Rezoluciji UN 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što Kfor ne radi svoj posao i zato što Srbi na KiM ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni su tamo životno ugroženi uključujući i deca u vrtićima”, rekla je ona.

Brnabić se osvrnula na akciju KFOR-a i ROSU na sjeveru Kosova.

“Niko apsolutno ništa ne radi. Dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba. Doveo nas je do toga jedan neodgovorni pojedinac. Predsednik Vučić je preko 10 puta govorio da će doći do toga. Kurti rizikuje svaki dan, dovodi do određene nestabilnosti i dovoljna je samo iskra. Ne mogu da razumem partnere u EU, ni NATO ni KFOR, EULEX, jer na teritoriji KiM, koja je u ovom trenutku vođena od privremenih institucija u Prištini niti imate vladavinu prava, niti osnovna ljudska prava, niti to neko kontroliše, niti da li se Srbi i ostali nealbanci osećaju bazično bezbednim“, rekla je premijerka.

Srbija, kako podvlači, želi samo mir i to je očigledno.

Brnabić je istakla da misli da Srbija ima pravo prema Rezoluciiji 1244 i namjeru da se određeni broj trupa vrati tamo, jer ako KFOR ne obezbjedi mir Srbija želi da se bori za mir i stabilnost, jer ona ima mnogo da izgubi.

“Nemojte da se igrate životima ljudi i perspektivom za koju smo mnogo radili”, poručila je ona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)