BRUTALNA PROPAGANDA BEOGRADSKOG REŽIMA: “Kurti večeras udara na sjever Kosova, sprema Oluju za Srbe!”

“Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEX-u da spriječe kaos koji Kurti sprema”, rekao je Rakić.

Srpski političar s Kosova izrekao je dramatičnu najavu o tome da kosovski premijer Albin Kurti za večeras sprema žestok napad na Srbe. Mediji u Srbiji upravo taj navodni plan Kurtija navode kao razlog za to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić za večeras sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je, prema informacijama koje ima, premijer Kosova Albin Kurti na sastanku sa svojim sigurnosnim strukturama najavio da će “večeras poslati do zuba naoružan ROSU (specijalne jedinice policije, op.a.) i ostale jedinice na sjever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju”.

“Pozivamo KFOR da spriječi upad ROSU-a na sjever Kosova i Metohije jer je njihovo prisustvo na ovim prostorima protivno svim sporazumima na snazi”, poručio je Rakić.

“Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEX-u da spriječe kaos koji Kurti sprema”, rekao je Rakić.

Podsjetimo, Srbi su postavili barikade na prijelazima na sjeveru Republike Kosovo nakon što je jučer uhapšen bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić. Predsjednik Srbije sinoć je izjavio da to pokazuje bezobzirnost Prištine, na koju je ukazao međunarodnim partnerima.

Vladajućem režimu sklone Srpske novosti objavile su da je Kurti dao ultimatum “srpskom narodu da do večeras ukloni prepreke s magistralnih cesta”.

Isti list piše da je Kurti o svom planu obavijestio najutjecajnije države NATO-a te da su snage kosovske policije stavljene u punu pripravnost.

Eskalacija na Kosovu
Premijer Kosova Albin Kurti danas je kazao da se riješenim pitanjem registarskih tablica i odgodom lokalnih izbora do aprila, “kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju”.

Kosovo u suradnji s NATO i KFOR-om radi “na brzom i mirnom rješenju situacije na sjeveru Kosova”, napisao je na Twitteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Brnabić prijete vojnom agresijom, pozivajući da se “na naš teritorij vrati srpska vojska”, napisao je.

Vučić je jučer najavio da će Beograd od KFOR-a tražiti da primijeni odredbu iz Rezolucije 1244 VS UN-a iz 1999. i omogući raspoređivanje postrojbi srpske vojske i policije na Kosovu, sukladno Aneksu 2 te rezolucije.

“Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti – snažno i odlučno”, naveo je Kurti na Twitteru.

Evropska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) saopćila je u nedjelju da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, gdje drugi dan traju blokade lokalnih Srba, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

Srpski demonstranti na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tokom noći a nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije, kojeg Priština optužuje za organiziranje incidenata u općinskim izbornim povjerenstvima (CIK) u općinama sjevera gdje su raspisani lokalni izbori za gradonačelnike nakon što su Srbi napustili kosovske institucije.

Kosovska predsjednica u subotu je najavila da će lokalni izbori u većinskim srpskim područjima na sjeveru, koji su se trebali održati 18. decembra i za koje su Srbi koje podupire Beograd najavili da će ih bojkotirati, biti odgođeni do aprila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)