Dodik podržava mogućnost da BiH dobije status kandidata za EU, no uvijek postoji ono “ali”: To je prije značilo…

Naravno da podržavam status kandidata za BiH, ali u ovom trenutku to se mnogo razlikuje od onoga što smo učili svih ovih 20 godina o tome.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da podržava mogućnost da BiH dobije status kandidata za EU, ali da ostaje nejasno mnogo toga u vezi sa tim, budući da je u ranijim razgovorima uvijek isticano da taj status automatski znači eliminaciju visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Naravno da podržavam status kandidata za BiH, ali u ovom trenutku to se mnogo razlikuje od onoga što smo učili svih ovih 20 godina o tome. Pozdravljam mogućnost da se to desi, i ako se to desi pozdravljam, ali ostaće mi nejasno mnogo toga – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je ranije rečeno da status kandidata BiH automatski znači eliminaciju visokog predstavnika ko god on bio i eliminaciju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ali da “Evropljani sada baš to i ne forsiraju”.

Podsjećamo, danas se pojavio dokument koji pokazuje da Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status. Ovo piše u nacrtu zaključaka koji će biti razmatrani na Evropskom vijeću 15. decembra. Ovim dokumentom se, faktički, Bosni i Hercegovini odobrava dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)