ZLOČINAC SA SOKOCA ZGROZIO JE SVIJET: Osudio je počinjene zločine, izvinio se žrtvama, po izlasku iz zatvora u Višegradu su ga odlikovali, a danas slobodno šeta Srbijom…

Bivši komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević osuđen je za zločine protiv čovječnosti zbog uloge u masakrima u Srebrenici.

Vinko Pandurević je proglašen krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta Međunarodnog
suda) za pomaganje i podržavanje:

-Ubistva, progona, nehumanih djela/prisilnog premješanja, istrebljivanja (zločini protiv čovječnosti, član 5)

– Ubistva (kršenja zakona ili običaja ratovanja, član 3)

Na osnovu krivične odgovornosti nadređenog (član 7(3) Statuta Međunarodnog suda), proglašen je krivim za:
– Istrebljivanje, progone, ubistvo (zločini protiv čovječnosti, član 5)
– Ubistvo

Osuđen je na kaznu od 13 godina zatvora.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu 2015. godine s obzirom da je odslužio preko dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći više od devet i po godina u pritvoru tokom trajanja suđenja.

“Iako su zločini na koje je Pandurević osuđen iznimno teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine osude i da je tokom suđenja pokazao određene znake rehabilitacije, govore u korist njegovog puštanja na slobodu”, navodi Meron u odluci.

Pandurević se predao Haškom tribunalu u martu 2005. godine.

On je tokom suđenja osudio zločine počinjene u Srebrenici i izvinio se žrtvama i njihovim porodicama.

Njegova odbrana je u zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu ukazala i na Pandurevićevo “primjerno” ponašanje tokom boravka u sudskom pritvoru, kao i na činjenicu da je do sada praksa Tribunala bila da prijevremeno oslobađa sve osuđene koji su odlužili dvije trećine kazne.

Godine 2015. Vinko Pandurević dobitnik je najvišeg općinskog priznanja Višegrada, grba koji mu je uručen povodom krsne slave općine. Danas slobodno šeta Srbijom…

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)