ODLUKA O SMJENI U RUKAMA „OSMORKE“: Da li će “opstati” ovaj saziv CIK-a BiH ili će to biti još jedno Dodikovo…

Hoće li ovaj saziv Centralne izborne komisije već početkom sljedeće godine biti zamijenjen novim ili će prijetnje lidera SNSD, Milorada Dodika, ostati upamćene kao još jedno neispunjeno javno obećanje.

Iako Dodik već dvije godine ima primjedbe na ovaj saziv CIK BiH, optužujući ga da je „nelegalan i nelegitiman i da radi u korist opozicije i stranaca“, ovaj put je otišao korak dalje i javno zaprijetio da će svi članovi biti smijenjeni u prvom mjesecu naredne godine, kada bude formirana vlast na nivou BiH.

Osim što je zaprijetio njihovom smjenom, Dodik je rekao i da će članovi CIK-a BiH biti procesuirani zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Razlog za to je nedavna odluka CIK-a BiH da prizna sporni listić koji je omogućio SNSD-u da dobije četvrtog srpskog delegata u Domu naroda BiH.

Neutemeljene prijetnje

Nekadašnji član CIK BiH i politički analitičar Vehid Šehić ističe da Dodik realno može ostvariti svoje prijetnje o smjeni CIK BiH ako ima većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Članove CIK-a BiH bira Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. CIK je odgovorna Predstavničkom domu PS BiH i njemu dostavlja godišnje izvještaje o svom radu. Posebni izvještaji se dostavljaju kada je izborna godina i onda parlamentarci raspravljaju o tom izvještaju. Ukoliko ne prihvate izvještaj, mogu pokrenuti proceduru za smjenu članova CIK. Onaj ko te bira može te i smijeniti”, objašnjava Šehić za Srpskainfo.

Dodaje da nije bitno da li je neko izabran na pet ili sedam godina, ukoliko većina u parlamentu izglasa da nije zadovoljna vašim radom i odluči da vas zamijeni.

Komentarišući Dodikovu prijetnju da će članovi CIK BiH biti procesuirani zbog svojih posljednjih odluka, Šehić ističe da te prijetnje uopšte ne stoje.

On kaže da se članovi CIK-a ne mogu krivično goniti zbog svojih odluka, jer bi tako onda isto neko mogao da tuži nekog sudiju zbog presude koju je donio.

“Ako nisu napravili krivično djelo, ne mogu odgovarati za svoju odluku. Svi oni imaju imunitet”, navodi Šehić.

S obzirom da smjena članova CIK-a BiH zavisi od većine u Predstavničkom domu upitno da je li će Dodikov prijedlog proći.

Naime, SNSD će zajedno sa HDZ i „Osmorkom“ imati većinu u Predstavničkom domu BiH, ali je upitno da li su svi nezadovoljni radom ovog saziva CIK-a BiH.

Od ranije je poznato da, osim SNSD-a, prigovore na rad ovog saziva CIK-a BiH ima i HDZ, koja, također, priželjkuje smjenu njenih članova.

Upitno je, međutim, da li će za smjenu članova CIK-a glasati i svi poslanici iz stranaka koji čine „Osmorku“.

Treba podsjetiti da su 2020. godine izabrana četiri nova člana CIK-a, i to zahvaljujući glasovima SDA, SDS-a, PDP-a, DF-a, i dva poslanika iz SDP-a BiH, stranke koja se nalazi u sklopu „Osmorke“.

Svi oni su glasali za odluku kojom su imenovana četiri od ukupno pet članova CIK-a kojima je prethodno istekao mandat, dok su suzdržani bili poslanici Naše stranke i SBB-a, te dva poslanika SDP-a BiH.

Poslanici SNSD-a i HDZ-a su napustili sjednicu i nisu željeli da glasaju, te od tada tvrde da je ovaj saziv CIK-a BiH nelegalan i nelegitiman i da ih treba smijeniti.

Među poslanicima koji su tada glasali za imenovanje novih članova CIK-a bio je i Zukan Helez, jedan od potpredsjednika SDP-a BiH, koji poslanik i u novom sazivu Predstavničkog doma.

On je izjavio da su članovi CIK-a BiH, kojima je u martu 2020. godine istekao mandat, bili politički kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

“Ti članovi CIK-a su radili po instrukcijama Dragana Čovića i Milorada Dodika, a počesto na štetu države BiH. S ponosom ističem da sam i ja glasao u Parlamentu za imenovanje novih članova CIK, koji su potpuno nezavisni”, rekao je tada Helez.

S druge strane, njegov stranački kolega Saša Magazinović, koji je poslanik i u novom sazivu Predstavničkog doma, prije dvije godine je bio suzdržan prilikom glasanja za izbor četiri nova člana CIK-a BiH.

Hoće li Helez sada promijeniti svoje mišljenje i glasati za smjenu onih koji su na funkciju došli zahvaljujući i njegovom glasu?

Na pitanje kako će glasati u Parlamentu ako se bude tražila smjena članova CIK-a BiH, lider PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, nije dao konkretan odgovor.

On je istakao da je CIK svoje odluke u najvećem broju slučajeva donosio isključivo u interesu SNSD-a, te da ne zna zbog čega ta stranka stalno tvrdi kako članovi Centralne izborne komisije rade za opoziciju.

“Niti jedna žalba, niti jedan naš zahtjev koji je išao u pravcu toga da se zaustavi sramno imenovanje biračkih odbora od strane opštinskih i gradskih izbornih komisija koje su bile u skoro stoodstotnom odnosu za SNSD, nisu bile uvažene. CIK je donio i onu odluku kojom su utvrđeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a, iako je kontrolnim brojanjem utvrđeno da je više od 70.000 glasova kontaminirano, zloupotrijebljeno, nestalo i ukradeno”, kaže Borenović za Srpskainfo.

On ističe da je CIK na taj način direktno pomogao Dodiku da bude predsjednik RS-a. Očigledno je, ističe Borenović, da članovi CIK-a ne slušaju dovoljno ili da Dodik nije navikao da ima neku instituciju koja stopostotno slijepo ne izvršava njegove naloge.

“Dodik i SNSD su očigledno navikli da budu vlasnici svih institucija u ovoj zemlji. Oni su vladari pravosuđa, svih institucija u RS-u i hoće isključivo samo podanike i ljude koji će slijepo slušati njihovu politiku”, tvrdi Borenović.

Dodaje da zamjera CIK-u BiH što nije poništio izbore za predsjednika i potpredsjednike RS-a, iako su imali dokaze o brojnim nepravilnostima i manipulacijama na izborima.

Šta je bio razlog za to, kako dodaje Borenović, da li je u pitanju nečiji nalog ili strah članova CIK-a, možda će se jednog dana znati.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe dovesti do kraja sve one krivične prijave koje je opozicija podnijela za brojne izborne krađe i da će oni koji su krali na izborima biti sankcionisani.

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke, partije koja se nalazi u sklopu „Osmorke“, a koji je prije dvije godine bio suzdržan prilikom glasanja za izbor četiri nova člana CIK-a BiH, nije želio da odgovori kako će glasati ukoliko se na dnevnom redu sjednice Parlamenta nađe tačka koja se tiče smjene ovog saziva CIK-a BiH.

“U strašnoj sam gužvi, nemam vremena da dajem izjave. Možemo se čuti drugom prilikom”, rekao je Kojović za Srpskainfo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)