Home Blog

Trener Zvezde nakon poraza: Drugi i treći primljeni gol su pokvarili dojam

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su večeras u Minhenu od Bayerna sa 3:0 u 1. kolu grupne faze Lige šampiona.

Nakon meča trener ekipe iz Beograda Vladan Milojević kazao je kako ostaje žal zbog drugog i trećeg primljenog gola njegove ekipe.

“Imali smo dobro prvo poluvrijeme…. bili smo u toj nekoj niskoj zoni. Ne bih rekao da smo imali ni neki veliki respekt. Ali, znate kako, kad se izgubi jedna samo lopta protiv ovakve ekipe, to je već teško, noge postanu teške… Reako sam momcima na poluvremenu da nije sramota izgubiti od Bayerrna. Mogu samo reći da imi je žao zbog drugog i trećeg gola, pokvarilo je to dojam. Ipak, ovo je još jedno veliko iskustvo za nas”, rekao je Milojević i dodao:

“Ono što mi trebamo da naučimo je da na ovom nivou smanjimo greške na minimum što se nadam da ćemo i učiniti”.

Zvezda u narednom meču dočekuje Olympiakos.

Dodik: E, sada aktiviramo svoje DEJTONOM garantovano pravo!

U Banjaluci je u toku sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj se razmatra aktuelna politička situacija u BiH.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora SNSD-a osvrnuo se na zaključke koje bi danas Glavni odbor trebao da usvoji, a koji se odnose na jedanaestomjesečnu blokadu političkog Sarajeva u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

Posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja Srpsku dovodi u situaciju da mora reagovati.

– Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje – istakao je on.

Naglasio je da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozovoliti da se ugrozi mir u BiH.

Kao poseban segment je istaksao međunarodni intervencionizam, koji će, prema njegovim riječima, Glavni odbor danas da odbaci.

Podsjetio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorf rekao da su bonska ovlašćenja u suprotnosti sa Ustavom BiH.
Prethodno je održana i sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a.

Sjednici, između ostalih, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dosadašnji potpredsjednici Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Marko Vidaković, te generalni sekretar Luka Petrović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao ranije je da će ova stranka održati sastanak da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA. Za afirmaciju stavova i mjera tražiće podršku i opozicije u Srpskoj.

– Pokušavam da ubijedim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložićemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA – poručio je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je deklaracija SDA još više usložila situaciju u BiH i poručio da će SNSD nastaviti sa sprovođenjem rezolucije NSRS o zaštiti Ustava i vojne neutralnost.

– Zalažemo se za povrat nadležnosti i da ponovo afermišemo pravo na samoopredjeljenje – dodao je on.

O deklaraciji SDA, današnjim zaključcima Glavnog odbora SNSD-a i stavu koji treba da zauzme Narodna skupština, u Laktašima je razgovarano na sastanaku lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića, saznaje Srpskainfo.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je za Srnu je da će na sjednici biti kompletirano i stranačko rukovodstvo.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor, koji broji 500 članova, izabraće pet potpredsjednika i generalnog sekretara stranke.

(Vijesti.ba / RTRS)

Erdin Hrustić, komandant ratnog vazduhoplovstva ARBiH – borci i na nebu i na zemlji

U maju 1992. godine pilot Vojske Jugoslavije Erdin Hrustić kao komandir eskadrile borbenih aviona iz Petrovca kod Skoplja, seli u Kraljevo na aerodrom Lađevci. Nakon mjesec dana uspio je da prebjegne na teritoriju koju je držala Armija Republike Bosne i Hercegovine te postaje komandant jedinice kod Olova. Okončanjem rata postaje načelnik štaba Ratnog vazduhoplovstva ARBiH u činu pukovnika. Još dok je službovao u Jugoslavenskoj narodnoj armiji nanizao je oko 1 500 sati letenja, a kao borac i starješina ARBiH oko tridesetak sati.

Edin je rođen je 1958. godine u Vitezu. Završio je Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Čitavo vrijeme službe je, kao pilot i oficir JNA, u Petrovcu kod Skoplja, a nakon premještaja u Lađevce i “dezerterstva” stavlja se na raspolaganje Teritorijalne odbrane, koja će ubrzo prerasti u ARBiH. U vrijeme kada ratifikovan Dejtonski mirovni sporazum našao se na aerodromu Ćoralići kod Cazina, gdje je ratni reporter Šefko Hodžić sa njim obavio intervju.

“Da Vas, na početku razgovora, pitam o ovom avionu pored kojeg se nalazimo?
“Ne bih mogao mnogo o njemu da kažem. Znam da je klipni, da ga je grupa naših patriota, pilota iz Bihaća, pred rat ‘ukrala’ i sakrila negdje u šubu. Sada je tu. U ratu nam je valjao. A valjaće još, jer smo ga dovezli tek sa ‘renoviranja’ iz Zagreba”.
“Imamo li još aviona?”
“Pa, imamo. To su avioni koje smo uoči, ili na početku agresije na našu zemlju oteli od četnika, odnosno od bivše JNA i razmjestili ih po livadama i šumama. Tu su bili skriveni, dok se nisu stekli uslovi da ih prebacimo na aerodrome na slobodnoj teritoriji.”
“A jedan od tih aerodroma je i ovaj – Ćoralići. Kad je izgrađen?”
“Prve ratne godine. Za vrlo kratko vrijeme izgradili su ga Krajišnici vlastitim snagama i vlastitom pameću. Preko njega je održavan vazdušni most sa Bihaćem do deblokade. Ovaj aerodrom značio je život za Bihaći okrug, odnosno Unsko – sanski kanton do avgusta ove godine.”
“Šta je slijetalo na ovaj aerodrom u toku ‘vazdušnog mosta”?
“Avioni i helikopteri”

“Može se samo pretpostaviti kakav je bio rizik letenja. Postoje razne verzije koliko su nam četnici oborili aviona i helikoptera. Koja je prava?”
“Ona koja kaže da su nam oborili jedan avion i jedan helikopter. Radi se o avionu u kojem su poginuli ministar Irfan Ljubijankić i drugi članovi Vladine delegacije. Također bih rekao da još nismo dobili zvanične podatke o rušenju tog aviona. Pretpostavljamo da je srušen, jer se čula eksplozija kad je letio iznad četničkih položaja”.
“U koju kategoriju spada ovaj aerodrom? Pista je poširoka, duga…”
“Ovaj je aerodrom C kategorije. Poletno – slijetna staza nije betonska, ali je stabilizovana za prilaz aviona određene težine.”
“Jeste li vi slijetali na ovaj aerodrom?”
“Nisam avionom, jesam helikopterom, i to poslije deblokade. I još ću reći da se, zaista, čovjek veoma lijepo, srećno osjeća kad se spušta. Znaš da slijećeš na naš aerodrom, slobodan, u našim rukama, bezbjedan, koji može zadovoljiti mnogo toga.”

“Kako je nastalo naše Ratno vazduhoplovstvo?”
“Ratno vazduhoplovstvo Armije počelo se stvarati na početku agresije na našu zemlju. Prvi zadatak je bio – okupljanje kadra. Kada je okupljen kroz tada formirane vazduhoplovne grupe u Mostaru, Sarajevu, Bihaću i Živinicama. Kako je naša zemlja jačala, pristizala su i sredstva, pa su polahko u funkciju stavljani dijelovi našeg ratnog vazduhoplovstva. Danas smo daleko od tih početaka. Imamo Komandu Ratnog vazduhoplovstva sa svojim jedinicama, imamo pilote, tehničare, letjelice… Zadaci koje je naše ratno vazduhoplovstvo izvršilo u ratu zaista su veliki.”

“Šta ste, na primjer, uradili što nije vojna tajna?”
“Za sada mogu navesti one humane zadatke: prevoz ranjenika i bolesnika, spasavanje njihovih života, prevoz hrane i lijekova u enklave, razni zadaci za potrebe privrednih organizacija, izgradnja infrastrukture, izgradnja releja itd, itd… O onim drugim ne bih govorio, nije vrijeme. Ali, sigurno je, doći će jednom i to vrijeme kada ćemo moći sve da kažemo. A za sve što smo uradili imamo brojna priznanja, usmena i pismena. Dobili smo priznanja od naroda, a i priznanje od predsjednika Izetbegovića.””Šta imamo od letjelica u okviru našeg ratnog vazduhoplovstva?”
“Od letjelica – osnova vazduhoplovstva su helikopteri. Imamo i avione.”

“I imamo velika srca naših pilota, koji su, znamo, letjeli u enklave preko četničkih položaja…”
“Nije tajna da su naši piloti helikopterima letjeli u enklave. Ali to je samo jedan zadatak koji su oni izvršili. Malo se zna da su naši piloti, i uopšte vazduhoplovni kadar, aktivno učestvovali u borbama kao pripadnici jedinica kopnene vojske. Piloti su bili komandiri izviđačko – diverzantskih jedinica, komandanti brigada i operativnih grupa. Neki od njih su i poginuli na tim dužnostima, neki i kao obični borci. Na primjer, čitava jedna jedinica ove bihaćke Vazduhoplovne grupe u posljednjim velikim bitkama u Krajini, imala je svoj pravac napada i zonu odbrane.”

“A ginuli su i u vazduhu… Leteći za Srebrenicu, Goražde, Bihać…”
“Nažalost, jesu. Bez obzira na to što su svi ti letovi bili izuzetno rizični, a, eto, bili i neki tragični, svi naši piloti i tehničari uvijek su izvršavali te opasne zadatke.”
“Počelo je školovanje prve generacije naših pilota. Potpisano je primirje. Ako, zaista, zavlada mir, pa nabavimo i najmodernije avione, imamo li kadrova, pilota i tehničkog osoblja, koji će moći upravljati tim letjelicama, navoditi ih i slično?”
“Ma, imamo mi pilota i imaćemo ih još. Međutim, vazduhoplovna tehnika je specifična. Piloti moraju ići na preobuku za svaki tip aviona na kojima ranije nisu letjeli. Također, velika je razlika između istočne i zapadne tehnike. Dakle, biće potrebno dodatno školovanje pilota, odnosno preobuka, kako kod nas tako i u inostranstvu. Imamo kadra, a imaćemo, akobogda, i najmodernije avione. I vjerujem da neće proći dugo vremena kada će naši piloti upravljati našim najmodernijim letjelicama, spuštati ih na naše aerodrome i polijetati s njih”.

IZVOR: List “Oslobođenje”; 17. XII 1995. godine

SAOPĆENJE SDA: “Entiteti nemaju pravo na samoopredjeljenje, Dejton je…”

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da zaključci GO SNSD-a, u kojima se najavljuje “aktiviranje prava na samoopredjeljenje”, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima.

“Entitet RS postoji isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i ne posjeduje nikava prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Dejtonskom sporazumu.

Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD-a, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu sigurnosnu prijetnju”, ističe se u saopćenju iz SDA.

Izmišljanje prava na samoopredjeljenje RS-a, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog ‘prava’ – predstavlja”, kaže se dalje u saopćenju SDA, “opasno napuštanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg akta kojim je definiran trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope”.

SDA ističe da je Dejtonski mirovni sporazum moguće mijenjati samo konsenzusom, “a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Evropske komisije, s ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima”.

“Dodikove opasne antidejtonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ugroziili mir, ali i poništiili jedini akt na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz”, poručuju iz SDA.

(Fena)

Hitno reagujte na ovo! Srpski vojnik javno poziva na sil**anje i p***lj Bošnjaka.

Javno na svom Facebook porifilu poziva na silovanje i ubijanje Bošnjaka. Evo šta je napisao:
Srpski vojnik javno poziva na silovanje i pokolj Bošnjaka

Darko Tomić (25) iz Šapca, vojnik Vojske Srbije javno na svom Facebook porifilu poziva na silovanje i ubijanje Bošnjaka.

Prenosimo vam njegovu objavu na Facebooku, s tim što su zamagljeni najgnusniji i najvulgarniji dijelovi istog.

Sandžak Press

ČOVIĆ OPET NA STUBU SRAMA: “Nema takozvanosti u Herceg-Bosni, nismo završili ono što smo trebali”

U Posušju je obilježena 25. godišnjica osnivanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane tzv. Herceg Bosne

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović sa izaslanstvom i članovima udruge, nazočio je ovoj obljetnici te se nazočnima obratio na svečanoj akademiji, saopćeno je iz HDZ-a.

“Mi smo se kroz ovo vrijeme, kroz ovih 25. godina kako obilježavamo obljetnice naših Udruga, ali i ovo vrijeme od 90., 91., pa do 95. pomalo zaboravili, pomalo razjedinili i pomalo uvjerili sebe kako je to vrijeme iza nas i kako ne treba obilježavati obljetnice.

Siguran sam da je Hrvatska Republika i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna učinila ono što nitko drugi u Bosni i Hercegovini nije.

Dala je jedan doprinos da mi imamo mogućnost da i Republika Hrvatske osigura svoju neovisnost, svoju slobodu, unutar povijesnih granica, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo očuvati kada je u pitanju hrvatski narod i samu Bosnu i Hercegovinu kao takvu, kazao je Čović.

“Hrvatska Republika Herceg Bosna se do kraja ugradila u sadašnje tkivo Bosne i Hercegovine. S te strane i ova obljetnica i svaka druga, neka bude poticaj, ne, da se mi bavimo prošlošću, nego, da mladim ljudima skrećemo pozornost na iskušenja i žrtve na koje smo na jedan način ponosni kada se klanjamo svima onima koji su dali svoje živote, za njih palimo svjeće, izgovaramo molitve, danas u Posušju a tako i u još 24, 25 općina, gradova, u našoj BiH gdje imamo svoje načelnike i gradonačelnike”, naglasio je Čović.

“Nema u Herceg Bosni nikakve takozvanosti, međutim, nemojmo se previše opterećivati kada oni tako nešto govore. Oni imaju svoje strategije bez obzira u kojem ih vremenskom razdoblju iznose, bez obzira je li to vrijeme kada smo morali posegnuti za Hrvatskom samoupravom ili neko drugo u 24. godine od rata na ovamo. Tih iskušenja će biti, jer mi nismo formalno završili ono što smo trebali. Trebamo štitit vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo naših branitelja na poseban način. Dobar dio vlasti i danas nije završio kada je u pitanju pravni mir BiH, pravno uređenje BiH.

U Orašju kada smo obilježavali obljetnicu Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg- Bosne, razgovarali smo s gosp. Plenkovićem i njegovim suradnicima da vidimo što se još da uraditi sa zakonima u RH kako bi naši branitelji imali svoje mjesto. To sve skupa nije završeno, ali znamo da smo u to ugradili sve što smo znali i bili smo za stolom i razgovarali oko toga. Ako i ima kakvih nazadovoljstava ne možemo ih popraviti nego radeći zajedno, naglasio je Čović.

“Ostanimo zajedno i budimo svjesni iskušenja koje smo svi zajedno prolazili i u ratno vrijeme, a i ovo vrijeme iza rata. Neka svaki put kada smo pali ili pogriješili, međusobno se razdijelili bude nauk, da više takvog luksuza ispred sebe nemamo”, zaključio je Čović uz izrečene čestitke prilikom obilježavanja 25. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane tzv. Herceg Bosne u Posušju.

(Vijesti.ba)

SENAD BRATIĆ POSLAO PORUKU SNSD-u: “Udar na mene kao predstavnika Bošnjaka u NSRS-u loša je poruka za…”

Bratić smatra kako političke stranke ne trebaju u ovom momentu unositi dodatne tenzije. Kako kaže, SNSD političku krizu koju izaziva na nivou države BiH sada prenosi i na bh. entitet RS.

Potpredsjednik Narodne skupštine entiteta RS Senad Bratić, čiju je smjenu pokrenula vladajuća garnitura u RS-u zbog Deklaracije SDA o građanskoj državi, kazao je za Klix.ba kako je smjena politički motivisana.Bratić je rekao kako je Kolegij NSRS-a odlučio danas održati sjednicu zakonodavnog organa manjeg bh. entiteta, a na kojoj će se naći i Prijedlog odluke o razrješenju dužnosti potpredsjednika NSRS-a, odnosno njega.

“Razlog za to je Programska deklaracija SDA. Dobro, to je politika. Oni koji su donijeli ovakvu odluku trebaju se preispitati da li je ovo dobar kurs. Razrješenje nije zbog mog rada, naprotiv, do sada o mom radu najbolje govori javnost i moje kolege. Razrješenje je rezultat politike”, kazao je Bratić.

On je istakao da je udar na njega kao predstavnika Bošnjaka u NSRS-u loša poruka za javnost entiteta RS te da ovakav potez ima svoju težinu.

“Skupštinska većina koja je odlučila ovako treba da preuzme odgovornost za sve ovo”, rekao je Bratić.

Stranka demokratske akcije (SDA) zajedno s ostalim probosanskim strankama ima dovoljno ruku da u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već sutra izglasa smjenu Nebojše Radmanovića iz SNSD-a s pozicije zamjenika predsjedavajućeg državnog organa zakonodavne vlasti. Mala je vjerovatnoća da bi se čak i opozicione probosanske stranke založile za SNSD-ov kadar, odnosno da bi glasale protiv smjene Radmanovića.

Bratić smatra kako političke stranke ne trebaju u ovom momentu unositi dodatne tenzije. Kako kaže, SNSD političku krizu koju izaziva na nivou države BiH sada prenosi i na bh. entitet RS.

“Mislim da rješenja trebamo tražiti u dogovoru, neka se spuste tenzije i neka razum progovori. Ne treba odluke donositi vruće glave i kakve su reakcije na terenu. Život se odvija lokalno i nije život samo u Sarajevu. Ovo sigurno nije dobar način da pravimo bolji ambijent”, zaključio je Bratić.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

Policija razoružala 70 navijača Zrinjskog, u Gradačac krenuli s palicama

Policija razoružala 70 navijača Zrinjskog, u Gradačac krenuli s palicama

Policija razoružala 70 navijača Zrinjskog, u Gradačac krenuli s palicama
Blizu 70 pripadnika navijačke grupe Ultrasi koji podržavaju HŠK Zrinjski jutros je razoružala policija u blizini Mostara, saznaje Klix.ba.
Navijači Zrinjskog su u ranim jutarnjim satima u kombijima krenuli na gostujuću utakmicu u Gradačac gdje njihov klub danas igra protiv Zvijezde u okviru šesnaestine finala Kupa BiH.

Kako javlja čitatelj portala Klix.ba, blizu 70 osoba je zaustavljeno kod restorana Borik u Potocima kod Mostara. Pretresom su pronađene palice i drugi predmeti koji bi mogli biti korišteni u obračunu.

Navijačima je zabranjen nastavak puta i svi će biti vraćeni u Mostar.

Kako saznajemo, velika je vjerovatnoća da su se Ultrasi spremali za moguće sukobe na putu prema Gradačcu, u slučaju sretanja s drugim navijačkim grupama.

Tome u prilog ide činjenica da navijači rivalskog Veleža danas putuju na gostovanje u Gračanicu koja se nalazi 40 kilometara od Gradačca. Treba istaći da u Hercegovinu danas putuju Horde Zla s obzirom na to da FK Sarajevo igra u Ljubuškom, dok navijači Željezničara putuju u Derventu, a navijačka grupa Lešinari iz Banje Luke idu u Orašje.

REPUBLIKA SRPSKA UMIRE: Demograf iz Banja Luke u panici poziva na radikalne mjere…

Demograf Draško Marinković smatra da je natalitet trenutno vodeći nacionalni interes, te pitanje strateškog opredjeljenja svih prethodnih, sadašnjih i budućih vlasti Republike Srpske

“Natalitet je naše nacionalno pitanje. Moramo se okupiti svi, bez obzira na političko, religijsko i etničko opredjeljenje u smislu nacionalnog identiteta. Moramo voditi računa o tome da nas bude više kako bismo omogućili mladima u budućnosti da ostanu na ovom našem prostoru”, rekao je Marinković.

On je ukazao na to da je u entitetu Republica Srpska jedno vrijeme bilo zapostavljeno stručno mišljenje o ovoj problematici.

“Politika je posljednih mjeseci pokušala da uključi nauku i struku. Mislim da je napravljen dobar potez da se i struka sad pita i da političari poslušaju malo struku šta treba uraditi u neko dogledno vrijeme”, istakao je Marinković.

On kaže da bi na ovom prostoru trebalo uvesti jedinstven registar stanovništva Republike Srpske koji bi pratio egzatne podatke o tome koliko se ljudi odseljava s tog prostora.

“Ima nas manje svakim danom, sve smo stariji i sa odlivom mladih radno sposobnih naši gubici su sve veći. Naš deficit u ovom smislu od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih”, rekao je Marinković sinoć za Alternativnu televiziju .

Kada je riječ o kompletnoj demografskoj slici Republike Srpske u posljednjih 20 godina, Marinković kaže da statistika pokazuje da se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu, što je posljedica sve nižeg prirodnog priraštaja stanovništva i odlaska stanovništva u inostranstvo.

“Osim nedovoljnog rađanja djece, naš veliki problem je mortalitet koji je u porastu u posljednjih 10 godina, te odlazak mladih u inostranstvo”, istakao je Marinković.

BRATSKI ODNOSI BOŠNJAKA I ALBANACA U CRNOJ GORI

Činjenica je da su Bošnjaci i Albanci prevagnuli u korist nezavisnosti Crne Gore tokom referenduma o nezavisnosti održanog 2006. godine. Crnogorske vlasti, kažu naši sagovornici, i danas pamte taj potez i zalaganje muslimana za nezavisnost svoje zemlje, te je to jedan od glavnih razloga zašto muslimani u Crnoj Gori imaju veoma dobar odnos s vlastima, koje u velikoj mjeri podržavaju aktivnosti ove vjerske zajednice

Piše: Admir LISICA

Primjer podrške vlasti Crne Gore muslimanskoj zajednici jeste i dozvola za izgradnju veleljepnog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji predstavlja jedan od najvećih objekata te vrste na Balkanu. Ovaj grad na crnogorskom primorju ima 45.000 stanovnika, od čega je više od 18.000 pripadnika islamske vjeroispovijesti. Direktor Islamskog kulturnog centra u Baru i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bar mr. Muidin Milaimi ističe da u ovom gradu muslimani živi veoma dobro, te da im takva atmosfera omogućava provođenje aktivnosti koje privlače posjetioce iz čitave regije.

“U Baru živi više od 18.000 muslimana, a dva najbrojnija muslimanska naroda kako u Crnoj Gori, tako i u Baru jesu Bošnjaci i Albanci. U Baru ta statistika malo više ide u prilog Bošnjacima, koji su nešto brojniji u odnosu na Albance. Ova dva naroda, koja bratski sarađuju i pomažu se, zajedničkim naporima realizirali su ideju o nastanku ovakvog veleljepnog objekta kao što je Islamski kulturni centar u Baru. Kada govorim o ovom objektu, moram istaći da je ideja za izgradnju nastala još tokom 2000. godine, a sve iz razloga jer je postojala objektivna potreba za postojanjem objekta koji pruža mogućnost za realiziranje šireg spektra aktivnosti. Male mahalske džamije koje postoje u Baru nisu mogle zadovoljiti potrebu džematlija, stoga smo se svi zajedno odlučili na projekt izgradnje velikog Islamskog kulturnog centra, čija je izgradnja trajala dugih dvanaest godina. Iako je ideja nastala tokom 2000. godine, treba napomenuti da smo izgradnju započeli dvije godine poslije, a prije pet godina njena vrata otvorena su posjetiocima iz čitave regije i dijaspore”, ističe Milaimi.

Iako je bilo dosta onih koji su mislili da možda ovakav objekt nije potreban Baru, veliki broj aktivnosti i uspješan rad dokaz su da je Islamski kulturni centar bio potreba Bošnjaka i Albanaca, koji u njemu vrijedno rade na različitim projektima tokom čitave godine.

“Timski rad Bošnjaka i Albanaca, pomognut našom vrijednom dijasporom i bratskom turskom organizacijom TIKA, nije bio uzaludan. Danas Islamski kulturni centar broji 37 stalno zaposlenih, koji imaju različite zadatke u centru, a sve u cilju kontinuiranog razvoja ovog objekta. Naravno, bilo je onih koji možda nisu mislili da je ovaj objekt potreban, ali Islamski kulturni centar i džamija Selimija svakim danom opravdavaju svoju izgradnju. Dokaz ovoj mojoj tvrdnji jeste u potpunosti iskorišteni prostor centra koji obiluje stalnim aktivnostima vjerskog, ali i edukativnog karaktera. U ovom objektu imamo čitaonicu, biblioteku, kongresnu salu, salu za hidžamu… Aktivnosti traju tokom čitave godine, što je veoma značajno napomenuti. Ovdje se održavaju promocije knjiga, seminari, kursevi turskog, arapskog i engleskog jezika, edukacije u polju informatike i slične stvari”, govori Milaimi.

Činjenica je da su Bošnjaci i Albanci prevagnuli u korist nezavisnosti Crne Gore tokom referenduma 2006. godine, o čemu govori i mr. Milaimi. Ističe da crnogorske vlasti i danas pamte taj potez i zalaganje muslimana za nezavisnost Crne Gore. Osim s crnogorskim vlastima, Islamski kulturni centar u Baru ima odlične kontakte u zemljama okruženja, kao i s dijasporom.

“Moram ovdje istaći i veoma dobar odnos s vlasima Crne Gore kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Svojim lobiranjem za nezavisnost Crne Gore, posebno kod dijaspore, Bošnjaci i Albanci učinili su mnogo. Crna Gora je svjesna toga, stoga mi imamo ovdje prava onakva kakva zaslužujemo, o čemu treba javno govoriti. Mi Albanci, ali i naša braća Bošnjaci, volimo ovu državu, jer je mi, ustvari, i činimo. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić učinio je dosta u pogledu jačanja tih odnosa, a potpisan ugovor s državom dokaz je tome. Ovaj centar poznat je po tome što ima veoma dobru saradnju u regiji, ali i s dijasporom. Česte promocije knjiga i predavanja dokaz su naše saradnje s relevantnim i istaknutim pojedincima iz regije. Sličnu saradnju imamo i s ostalim zemljama iz okruženja, što nam je izuzetno bitno”, kaže Milaimi.

Suživot stanovnika Bara, posebno Albanaca i Bošnjaka, ono je što Milaimi posebno ističe. Kako kaže, ova dva naroda imaju sve uvjete u Crnoj Gori kako bi svoju saradnju doveli do još više razine. Primjer uzajamnog poštovanja Albanaca i Bošnjaka vidljiv je i u aktivnostima vezanim za Medžlis Islamske zajednice Bar.

“Uvijek to potenciram i želim da se o tome govori u javnosti da Bošnjaci i Albanci imaju veoma bratske odnose u Crnoj Gori, posebno ovdje kod nas u Baru. Primjer uzajamnog poštovanja vidljiv je u svim aktivnostima i svakodnevici, a ja bih izdvojio jednu zanimljivost. Naime, tokom hutbe 70% govori se na bosanskom jeziku, a 30% na albanskom, kako bismo zadovoljili zahtjeve oba naroda. Islam je glavna spona koja spaja naša dva naroda i u tome vidim našu suštinsku poveznicu i temelj saradnje. Kao Albanac iz Prizrena, mogu reći da naša dva naroda odlično sarađuju i na Kosovu, a u budućnosti će to svakako biti još više izraženo. Za razliku od Bošnjaka, Albanci su dosta lakše riješili svoje nacionalno pitanje. Bošnjaci još nacionalno sazrijevaju, što je vidljivo i ovdje u Crnoj Gori. Međutim, vidljivo je i to da napredak u podizanju nacionale svijesti kod Bošnjaka sve više raste, zbog čega sam veliki optimist. Svim Albancima, bilo u Crnoj Gori ili na Kosovo, u interesu je da Bošnjaci nacionalno još više ojačaju. Naravno, mi jesmo muslimani, što predstavlja naš najbitniji identitet, ali moramo znati i ko smo nacionalno. Muslimani mogu biti Alžirci, Arapi, Albanci, Bošnjaci, pa i Srbi i Hrvati koji prime islam. Zbog toga je bitno njegovati i čuvati svoj identitet”, napominje Milaimi.

Ono čime se Islamski kulturni centar u Baru posebno ponosi jesu aktivnosti u čitaonici i biblioteci koje iz godine u godinu bilježe konstantan rast. Sanela Vukić, bibliotekarka i voditeljica pedagoških aktivnosti u Islamskom kulturnom centru u Baru, s ponosom ističe rezultate ovih odjela unutar centra. Kako kaže, zbog marljivog rada, aktivnosti su prepoznate i kod nemuslimana, koji rado posjećuju prostorije biblioteke i čitaonice.

“Moram na početku istaći da je cjelokupni fond naše biblioteke baziran na vakufskoj osnovi, što je veoma zanimljivo. Biblioteka se može pohvaliti sa značajnim fondom od preko 5.000 različitih naslova, što predstavlja olakšanje za 138 aktivnih članova koji zbog te činjenice imaju veliki izbor literature. Moram spomenuti da je naš najveći vakif dr. Šerbo Rastoder, koji se potrudio da dobijemo različit broj naslova za naše potrebe. Imamo naslove koji, naravno, nisu samo vjerskog karaktera, što privlači razne istraživače koji našu biblioteku i čitaonicu biraju za mjesto izrade svojih magistarskih i doktorskih radova. Naši su gosti i studenti i učenici koji uvijek pronađu nešto za sebe”, navodi Vukić.

Biblioteka ima različite aktivnosti koje dodatno privlače posjetioce, o čemu detaljnije govori naša sagovornica. Napominje da, osim ovih aktivnosti, pažnju posvećuju i radu s djevojkama i ženama za koje su organizirane posebne radionice i predavanja.

“Aktivnost biblioteke pod nazivom ‘Predloži knjigu’ predstavlja zanimljiv način čitanja određene literature. Ova aktivnost podrazumijeva zajedničko predlaganje čitanja neke knjige koja tokom narednog mjeseca biva u našem fokusu i o kojoj detaljno razgovaramo. Navela bih da, osim ovih aktivnosti, pažnju posvećujem posebno radu s djevojkama i ženama za koje kontinuirano organiziramo različita predavanja, kurseve i slično. Koristimo u potpunosti blagodati Islamskog kulturnog centra u Baru. On daje odličnu priliku za sve one koji se žele okoristiti različitim vrstama znanja koje ovdje nesumnjivo mogu pronaći”, zaključuje Vukić.

Recent Posts