Home Blog

“VAZDUH TREPTI KAO DA NEBO GORI”: A Magazinović traži…

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na ovosedmičnoj sjednici inicijativu o uvođenju propisa za označavanje službenih vozila.

Inicijativu je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kojom je zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kako je pojasnio, označavanje vozila naljepnicom ili na drugi način učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, pomogla bi da jasno vide da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja tih vozila, prenosi Fena.

Magazinović tvrdi da bh. institucije imaju na stotine službenih vozila koja se koriste u privatne svrhe, čime se oštećuje budžet, iznoseći podatak da ta šteta može biti između 5.000 i 10.000 KM po vozilu na godišnjem nivou, ukoliko se dva puta mjesečno puni rezervoar i održava vozilo.

Pojasnio je da se ta izmjena ne bi odnosila na vozila određenih dužnosnika, kao ni na vozila Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

“Osim sprečavanja zloupotreba, odluka Vijeća ministara imala bi za cilj povećanje povjerenja građana, zaštitila bi se budžetska sredstva te poslala poruka i svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak”, navodi se u inicijativi.

Raduje ga, kaže, činjenica što je ministar saobraćaja i komunikacija BiH izrazio opredjeljenje da radi na implementaciji te inicijative koja bi sistemski mogla riješiti to pitanje.

Resorni ministar Vojin Mitrović podržao je inicijativu kazavši da nema ništa protiv obilježavanja vozila, ali je podsjetio da postoji Pravilnik o nabavci i korištenju službenih vozila u Ministarstvu finansija i trezora BiH te se kontrola može vršiti i sada.

“Vjerovatno postoje zloupotrebe i ta inicijativa je i pokrenuta iz tog razloga da se kontrolira upotreba službenih automobila. Potrebno je primjenjivati postojeći Pravilnik, a one koji automobile koriste u privatne svrhe treba sankcionirati”, dodao je.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je to dobar prijedlog koji ne zahtijeva mnogo posla, a pomoći će građanima da samostalno ocijene ko i kako koristi službena vozila.

Mišljenja je da je inicijativa vrlo dobra te bi je trebalo razmatrati i na nižim nivoima vlasti kako bi sva službena vozila bila obilježena na transparentan način.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursač nazvala je tu inicijativu klasičnom opozicionom inicijativom “koja naginje populizmu”, kazavši da bi bila sreća kada bi se obilježavanjem vozila mogli riješiti krucijalni problemi ili barem dio problema u državi.

Ispoštovat će, najavljuje, stručno mišljenje Ministarstva za saobraćaj i komunikacije imajući u vidu da vozila mahom pripadaju osobama koje trebaju biti posebno štićene.

(SB)

KAD PRESUĐUJE DALIDA BURZIĆ: Loša optužnica protiv Mektića za 48 sati postala kvalitetna!

Postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović za dva dana ispravila sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića na koje je upozorio Sud BiH. Dalida Burzić za svega šest sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dostavljenih dokaza

Piše: Avdo Avdić

Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sutkinji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar sigurnosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH “žurno” informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena “potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Žurna istraga protiv doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine. Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra – Slavka Jovičića Slavuja.

“Trebalo bi lišiti slobode ministra Mektića”, reći će inspektorima FUP-a tužiteljica Mijović prenoseći želje svoje šefice Gordane Tadić.

Baš u tom periodu, Mektićev zamjenik Mijo Krešić, 3. oktobra 2019. godine, na očigled novinara Žurnala, sastajao se sa zamjenikom direktora FUP-a Ensarom Kormanom, pokušavajući od njega saznati kako napreduje predmet protiv Mektića čije je formiranje naredila upravo njegova rodica – Gordana Tadić. Tačno dvadeset dana kasnije, Mektić je u intervjuu Oslobođenju kazao da ima informacije da je Gordana Tadić tražila njegovo hapšenje. Kasnije će, prema dokumentima, Tužilaštvo BiH zatražiti od FUP-a dostavljanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu o ovom slučaju. Kako Izvještaj protiv Mektića nije podnesen, glavna državna tužiteljica je odlučila da sama poduzme konkretne korake. I zato pretposljednjeg dana 2019. godine, Gordana Tadić naređuje tužiteljici Mijović da podigne optužnicu protiv Dragana Mektića i još tri osobe koje su bile angažirane u Ministarstvu sigurnosti. Predmet je zadužila sutkinja za prethodno saslušanje – Dalida Burzić.

“Tužilac se u predmetnoj optužnici u okviru rezutata istrage nije osvrnuo na istragu na ispravan način. Iznošenje sadržajnih rezultata istrage na način kako je postupljeno u konkretnom slučaju, kao posljedicu bi imalo unošenje na glavni pretres sadržajnih rezultata tih dokaza mimo pravila kojima se dozvoljava odstupanje od načela neposrednog izvođenja dokaza na glavnom pretresu”, navela je u svom dopisu Tužilaštvu BiH sutkinja za prethodno saslušanje Dalida Burzić.

Ovaj dopis je Tužlaštvu BiH dostavljen u srijedu, i Dalida Burzić je u svom dopisu navela da optužnica ne može biti potvrđena zbog nedostataka koje je utvrdila.

“Ovi nedostaci dostavljenu optužnicu čine manjkavom u formalno pravnom smislu, pa je iste neophodno otkloniti, da bi Sud mogao po predmetnoj optužnici donijeti svoju odluku, odnosno pristupiti analizi dostavljenih dokaza i utvrditi da li postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, navela je sutkinja Burzić uz upozorenje da Tužilaštvo BiH ima rok od tri dana da ispravi sve ono što je suprutno zakonskim odredbama,

Onda je na scenu stupilo žurno djelovanje. Za manje od dva dana, Tužilaštvo BiH je stiglo “ispraviti” sve nedostatke optužnice, te je novu, uređenu optužnicu dostavilo u petak ujutro. Iako je Dalida Burzić u svom prvom dopisu navela da će tek tada razmotriti navedene dokaze, te procijeniti da li postoji osnovana sumnja za potvrđivanje optužnice, ona je, za manje od šest radnih sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dokaza koliko je u optužnici navela tužiteljica Vedrana Mijović. No, odnosi Dalide Burzić i Milana Tegeltije, te njihove veze u predmetima “potkivanje” i Dženan Memić bili su savim dovoljan argument da se optužnica koja dva dana ranije nije valjala – ekspresno potvrdi. A onda je na scenu stupio Boris Grubešić. Žurno.

(zurnal.info)

“Zapalili” cijeli grad: Pogledajte kako su navijači proslavili 100. rođendan voljenog kluba

Kada vaš klub proslavlja 100 godina postojanja, onda to morate i obilježiti na način koji će se pamtiti.

Tako je bilo i u Poljskoj, gdje je 100 godina postojanja proslavio klub Jagjelonija iz Bjalistoka, grada u sjeveroistočnoj Poljskoj od skoro 300.000 stanovnika.

Navijači su svom klubu u čast napravili bakljadu koja se protezala širom grada.

Scene su to koje su obišle svijet i oduševile sve.

Inače, Jagjelonija je trenutno na devetom mjestu u prvenstvu Poljske.

Pogledajte video:

Ubacivanje rezervista iz Srbije i Crne Gore na prostor Bosne i Hercegovine tokom 1991. godine u cilju izazivanja ratnog sukoba

Zaoštravanje odnosa između Jugoslavenske narodne armije i republičkih vlasti Bosne i Hercegovine sve se više pojačavalo sa razvojem rata u Hrvatskoj. BiH u njemu nije željela da učestvuje, a JNA su bili potrebni novi vojnici – rezervisti, koje nije mogla mobilisati samo sa prostora Srbije pa je nastojala takvu praksu učiniti i na prostoru BiH. Čak niti u Srbiji, gdje je bujao srpski nacionalizam, narod je izbjegavao “dobrovoljno” sudjelovati u borbama, tako da je prema pisanju Beogradske štampe iz Srbije tokom 1991.godine u inostranstvo otišlo preko 100.000 mladih stručnih osoba. Nasilnim upadima JNA na prostor BiH, tokom avgusta i septembra 1991.godine, bilo je pitanje trenutka kada će izbiti oružani sukob. Pripadnici JNA su nastojali otuđiti i vojnu dokumentaciju – evidenciju i kartoteke vojnih obveznika. Tako je tuzlanski korpus pokušao ukrasti dokumentaciju u općinama: Vlasenica, Srebrenica, Lukavac, Modriča, Banovići i Tesliću, ali je zahvaljujući otporu građana to osujećeno. Ipak, pošlo im je za rukom da oduzmu dokumentaciju u Tuzli i Brčkom. Ono što je malo poznato je činjenica da je JNA tim činom zapravo prekršila Ustav iz 1974. godine, iz razloga što je po naređenju Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu od 1.septembra 1991.godine dopušteno miješanje JNA u unutrašnje stvari općina. Međutim, postojala je odlična saradnja po tom pitanju između općina u Bosanskoj krajini i istočnoj Hercegovini, u kojima je preovladavalo srpsko stanovništvo, tako da su one u septembru 1991.godine bez ikakvog otpora proglasile autonomni status, čime su samo formalno ostale u sastavu BiH.

Pored stacioniranja korpusa JNA iz Hrvatske i Slovenije, na prostoru BiH je raspoređen i po jedan korpus iz Srbije i Crne Gore. Povodm tog čina beogradski časopis “Vreme” je napisao: “U Bosni su mnogi uvereni da je ovde rat otpočeo 20. septembra 1991.godine, kada su iznenada banule pljačkaške i ratnički raspoložene dobrovoljačke snage Srbije i Crne Gore, uključene u jedinice JNA Titogradskog i Užičkog korpusa…”. U listu “Muslimanski glas” od 2. oktobra 1991.godine u tekstu “Budućnost Muslimana u krnjoj Srbo – federaciji”, za ovakvo ponašanje JNA je navedeno: “Federalna armija se u potpunosti stavila na raspolaganje srpskim hegemonistima i prisvojila naoružanje i ratnu tehniku koju su kupovali svi jugoslavenski narodi. Sada ta armija, nekad jugoslavenska a sada čisto srpska avionima, tenkovima i topovima puca na goloruki narod, ruši bolnice, bogomolje, škole i obiteljske kuće… Enormno skoncentrisani korpusi federalne armije i srpskih i crnogorski rezervisti na teritoriji BiH vrše represiju nad nesrpskim stanovništvom i blokiraju rad legalnih organa vlasti. Infantilni izgovor vojnog vrha da rezervni sastavi Armije imaju zadatak spriječiti međunacionalne sukobe u Hercegovini pokazao se kao beskrupulozna laž kad su pijani rezervisti nasumice počeli mitraljirati okolna sela i džamije, pljačkati trgovine i batinati muslimansku djecu. To je stanovništvo mirnih hercegovačkih sela nagnalo u zbjegove što je izgleda i bio krajnji cilj pijane soldateske da ove krajeve očisti od nesrpskog življa ili da po svaku cijenu izazove ratni sukob u Bosni…”.

Kada su crnogorske vojne jedinice JNA, s namjerom da pljačkaju, pale i razaraju, upale na teritorij istočne Hercegovine, na kraju sav svoj bijes iskale na Dubrovniku koji im je bio krajnji cilj, vođa hercegovačkih Srba Božidar Vučorović je, na proteste iz čitavog svijeta, kao i jednog broja Beograđana, odgovorio: “Pa šta, poslije oslobođenja izgradićemo Dubrovnik ljepšim i starijim”. Titogradskoj “Pobjedi” je nakon totalnog razaranja hrvatskog sela Ravno, prvih dana oktobra 1991.godine, izjavio: “Mogu slobodno reći: Bosne i Hercegovine više nema, niti će je ikada više biti na ovim prostorima. Ta vještačka tvorevina i te avnojske granice, umjesto da nas spoje, još vise su nas zavadile. Naši borci zauzimaju naša izgubljena mjesta i krajeve i nećemo stati dok to jedanput za svagda ne riješimo…”. U ostalim gradovima istočne Hercegovine u Bileći, Gacku i Nevesinju, pucalo se svakodnevno po bošnjačkim kućama i radnjama. U Trebinju je nakon brojnih prijetnji i vatrenih govora Božidara Vučorovića bačena bomba na Osman pašinu džamiju, dok su crnogorski rezervisti pucali na centralnu džamiju u Nevesinju. Iznenadni dolazak velikog broja rezervista iz Srbije i Crne Gore na područje Stoca, Čapljine i Mostara izazvao je veliki strah kod Hrvata i Bošnjaka. U tim gradovima, kako su pisale novine, “ne prestaju rafalne paljbe, posebno noću, zastrašivanja građana, pljačke radnji, voćnjaka, vinograda”. U kafanama su se pjevale pjesme “Vjetar piri, Srbija se širi, Muslimani mali mravi, došli su vam crni dani”. U selima Rodoč, Jasenica, Dračevica i Blagaj čula se i topovska paljba. U selu Opličiću između Stoca i Čapljine je, 23. septembra 1991.godine, vršena rafalna paljba iza leđa Bošnjaka koji su klanjali dženaza namaz. Ipak, neki Srbi su suosjećali sa ovim nedaćama, tako da je pravoslavni svećenik iz Blagaja, Gojko Terzić izjavio: “Meni ovdje nikada nije falila dlaka za glave. I onu noć kada je došlo do paljbe po našim selima ja sam sa porodicom prešao u muslimansku kuću mojih komšija”. U Bosanskoj krajini oni Bošnjaci koji su živjeli u pograničnim predjelima sa Hrvatskom, gdje su trajale borbe, su bili primorani pobjeći iz Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice i Bosanskog Novog, iz razloga što im novouspostavljena srpska vlast nije garantovala nikakvu sigurnost uslijed velikog protoka srpskih rezervista. U Tuzli su vojnici – rezervisti iz Srbije, prolazeći vozilima kroz grad 13. oktobra 1991.godine rafalima iz automatskih pušaka oštetili Jalsku džamiju sagrađenu u XVII stoljeću. To je učinjeno baš u trenutku obavljanja podnevne molitve. Početkom oktobra 1991.godine uslijed pljačke rezervista iz Srbije, te ubistva Mehmeda Ganibegovića, iz Šipova je 2.000 Bošnjaka izbjeglo u Jajce i Travnik.

Uprkos ovakvim izazovima Bošnjaci nisu nigdje u BiH oskrnavili objekte Srpske pravoslavne crkve ili vrijeđali pravoslavne svećenike. Međutim, planeri mržnje prema Bošnjacima su sami izvršili diverziju nad dvije pravoslavne crkve. U selu Potpeć, kod Srebrenika, pop Neđo je sam podmetnuo i aktivirao eksploziv u crkvenom dvorištu od čega su u crkvi popucala prozorska stakla. To je vidjela njegova komšinica Joka Pantić, supruga Ljubomira Pantića iz Potpeći i prijavila ga vlastima. Ekstremisti SDS-a su 23. oktobra 1991.godine bacili dvije bombe na Pravoslavnu crkvu u Visokom. SUP je utvrdio da bomba potiče iz skladišta oružja u Vratnici, koje je pod kontrolom SDS-a iz Visokog.

Izvor:bosnae.info

Dok se Mustafa bori s teškom bolesti, njegova porodica zaprepastila javnost

Dok legendarni Mustafa Nadarević odlučno bije bitku da pobijedi opaku bolest pluća, sigurno je da su mu najveća podrška njegovo troje djece – kćerke Nađa i Nana te sin Aša.

Nana živi u Zagrebu i po zanimanju je PR. Veoma je aktivna na Instagramu, gdje ima više od 14.000 pratilaca. Očigledno je naslijedila očev smisao za humor, jer je, opisujući sebe na ovoj društvenoj mreži, napisala: “Jako naporna osoba, don’t folow (ne slijedi me).”

Na Naninom profilu ne da se primijetiti da porodica Nadarević prolazi kroz težak period i čini se da i u teškim trenucima žele očuvati svakodnevicu uz dosta humora.

Tako je Nana krajem godine na Instagramu objavila fotografiju s dečkom Silvijom Pleštinom uz poruku: “Živjeli mladenci.” Da li je Mustafina mlađa kćerka zaista stala pred matičara, nije odgovorila svojim pratiocima, ali jasno je da u njihovoj porodici vlada dobra atmosfera, što je, također, važno za proces ozdravljenja.

A Mustafa Nadarević objasnio je jednom prilikom kako su njegova djeca dobila imena:

– Budući da je moja najstarija kćerka Nađa moju mamu, a svoju baku, zvala nana, moja je druga kćerka dobila to ime. A pomalo neobično ime Aša dao sam sinu po jednom svom prijatelju iz Bosanskog Novog, veoma plemenitom dječaku. Kada sam nekako došao do njegovog telefona i javio mu da sam sinu dao njegovo ime, nasmijao se i veselo mi uzvratio da me pozdravlja Plamenko, da je to njegovo pravo ime, a Aša nadimak.

BORENOVIĆ DIŽE UZBUNU U RS-u: “SNSD povećava budžet institucija BiH, kupuje oružje od Turske, ubrzava NATO put…”

Naše opoziciono djelovanje je nesporno, što sam više puta pokazao lično, ali i djelovanjem partije. Sada, kada smo opozicija i na nivou BiH rasterećeni, sa novim elanom, ulazimo u izbornu godinu – rekao je za Srpskainfo lider PDP Branislav Borenović.

– Svojim djelovanjem razobličićemo bratsku politiku SNSD-SDA koja je krenula sa povećanjem budžeta institucijama BiH, novim zapošljavanjima, uigranim trgovinama foteljama, kupovinom oružja od Turske za Oružane snage BiH, ubrzavanjem NATO puta, zapravo suprotno svemu što je SNSD govorio, sada demaskirajući tu prevarantsku politiku – dodao je Borenović.

On je rekao da smatra prenaglašenim i potpuno bespotrebnim pokretanje pitanja opozicionog delovanja PDP.

– Mi smo trenutno opozicija SNSD na nivou Republike Srpske i na nivou BiH i u skoro svim lokalnim zajednicama, osim u par specifičnih sredina. Jedini smo i na lokalu izlazili iz vlasti sa SNSD, kao što je slučaj nedavno u Doboju nakon što su dotadašnji partneri iz SDS promijenili stranački dres – naglasio je on.

Dodaje da je PDP zasigurno stranka koja najisturenije i najkonkretnije djeluje suprotno SNSD politici više od decenije.

Odbijanje ministarske pozicije

– Nekada i sam sebi dosadim ovo ponavljajući, ali sa lakoćom sam odbio ministarsku poziciju koja mi je lično ponuđena, a prije toga i ulazak u vlast PDP sa SNSD – poručio je Borenović.

On je rekao da će se na taj način ponašati i u narednom periodu, te zajedno sa rukovodstvom i članovima PDP raditi na istom cilju – normalizaciji života u Republici Srpskoj.

– PDP će nastaviti da sprovodi svoju jasnu i odgovornu politiku i naš cilj je da snagom, energijom i odlučnošću budemo vodeća politička opcija koja zna kako da zaustavi negativne ekonomske i demokratske trendove, otvori nove perspektive i radna mesta, a Republiku Srpsku postavi na ključno mesto razvoja i napretka u BiH i regionu – rekao je on.

Borenović je dodao da u političkom ambijentu opterećenom bahatošću, prijetnjama, ucjenama prljavštinama treba neko da vodi računa da se sačuva dostojanstvo ljudi u RS, da bude odgovoran kako prema svakoj opštini i gradu, tako i prema Republici.

– Ne smijemo dozvoliti da budžeti budu blokirani, institucije zarobljene zbog nečije samovolje, nego ćemo pokazati pozitivan političko-društveni odnos prema javnom dobru – rekao je lider PDP.

Stanivukovićeva brzopletost

Na pitanje da komentariše navode da je poslanik Draško Stanivuković trgovao sa DNS u Prijedoru u zamjenu za podršku te stranke u Banjaluci, odgovara slijedeće:

– Koliko znam, Prijedoru je nakon raspada većine okupljene oko DNS i SNSD prijetila potpuna blokada budžeta i vitalnih funkcija grada, pa se tražilo rješenje da se stabilizuje stanje i redovno ispunjavaju obaveze prema građanima – rekao je on.

Smatra da ne stoje optužbe o trgovini sa DNS u Prijedoru za Banjaluku.

– U svojoj mladosti i želji da Republika Srpska bude bolje mesto za život Draško ponekad reaguje brzopleto, što je na kraju krajeva i otvorilo ove teme, pa verujem da će i za to biti razumijevanja – zaključio je Borenović, piše Srpskainfo.

(SB)

Field: Znate šta pomisle ljudi kada im kažem – Bosna i Hercegovina

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field uključio se u kampanju “Ne gušimo Sarajevo” uz poruku da su mnogi gradovi u svijetu imali problem zagađenja i da su ga riješili, te da ne mora biti ovako, ovoga jutra je za N1 govorio kako riješiti problem zagađenosti, konkretno u Sarajevu.

Katastrofalna je situacija kada je u pitanju zagađenje. Mi kao porodica volimo živjeti u BiH, u Sarajevu, ali ne volimo zagađenje zraka. Situacija je vrlo loša za sve nas i znam da su mnogi ljudi zabrinuti zbog sebe i porodice”, istakao je ambasador Field te dodao kako je ovo problem i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

“Ovo su dugoročni problemi i traže dugoročna rješenja, ali postoje koraci koji se mogu odmah poduzeti. I u Londonu smo imali ogroman problem sa zagađenjem zraka. Politička volja je uvijek ključna tamo gdje se riješi problem”, naveo je.

Pitali smo ga koje su to mjere koje bi se odmah mogle poduzeti.

“Poboljšanje javnog transporta. Korištenje starih vozila sa visokom emisijom je jedan od najvećih problema. Moramo pružiti pravu alternativu. Dakle, prvi problem je javni transport, a drugi je energetska efikasnost. Sve javne zgrade trebaju biti energetski efikasne. Mi možemo ponuditi grantove za pojedince. Standardi za okoliš postoje ali nisu implementirani”, komentarisao je Field.

Kazao je i kako je teško riješiti situaciju, ali korak po korak, to je moguće.

“Mi smo pružili našu podršku, Švedska je pružila, Američka ambasada. Moguće je poboljšati gradski prevoz vrlo brzo. Nadam se da ćemo u Sarajevu vidjeti nove trolejbuse, nove tramvaje i postoji mogućnost za to”, rekao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini te istakao kako bi volio vidjeti više volje na svim nivoima vlasti.

Naglasio je kako to nije pitanje samo za lokalnu vladu, već za sve nas.

Ambasador Matthew Field je zu Novom danu pokazao i šokantnu statistiku u kojoj je prikazano da je Sjeverna Koreja na prvom mjestu po stepenu mortaliteta vezanog za zagađenje, a da je u tome drugo mjesto zauzela Bosna i Hercegovina.

Naveo je i da svi trebamo voditi računa o svom okolišu.

“Ovo je naš dom. Svi možemo i moramo zahtijevati i očekivati više i bolje. Ovo nije fiksna stvar. Jedan od boljih primjera je London. Kada je moj otac bio mlad, London je bio najzagađeniji, dok danas nije”, rekao je.

Za N1 je rekao i da je Britanska ambasada u BiH nabavila automobil na električni pogon, te da je i to jedno od rješenja, ali da naravno, ali nije svima lako kupiti električni hibrid automobil. Potcrtao je da je važno zabraniti vozila za visokom emisiijom, ali da se onda mora pružiti i alternativu te da je on zbog toga fokusiran na javni prevoz.

“Mislim da svi traže bolji život u BiH, ali nažalost puno njih traže bolji život van BiH. Najveća kriza, prava migrantska kriza, je odlazak iz BiH. Pogledajte novu ministricu pravde u Austriji, ona je porijeklom iz BiH. Postignuća dijaspore su vrlo impresivna”, komentarisao je.

Matthew Field je održao sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, te nam je rekao kako je Britanska ambasada aktivna na svim nivoima vlasti.

“Dugo smo čekali novo Vijeće ministara i sad je vrijeme za rezultate. Diskutovali smo i o zagađenju i mislim da smo na istoj strani. Napredak se postiže djelima a ne riječima. Pružili smo našu podršku, tražimo partnere koji su ozbiljni, posvećeni, ali rezultat je prije svega ključan”, kazao je.

Na pitanje šta će biti s podrškom Velike Britanije Bosni i Hercegovini nakon Brexita je odgovorio: “Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU 31. januara, ali to ne znači da će biti manje Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Mi ćemo biti prisutniji, aktivniji, udvostručili smo našu podršku za BiH, za Zapdnai Balkan i još uvijek smo partneri. Brexit je bio demokratski izbor, a ljudi u BiH su se opredijelili za EU i poštujemo tu odluku”.

Komentarisao je i vizni režim za našu zemlju.

“Direktan let FlyBosnije za London je veliki korak za sve nas, za veze između naših ljudi. Naš vizni režim je broj 1 što se tiče problema i taj proces je komplikovan. Moramo olakšati taj proces. Imamo novu vladu i vidjećemo, ali znam da su oni za bolje veze između naših zemalja i nadam se da će biti riješeno”, naveo je ambasador Field.

Za N1 je spomenuo i prisustvo britanskih vojnika u EUFOR-u te naveo da očekuju da će i dalje imati aktivnu ulogu u EUFOR-u jer je to u interesu Velike Britanije, kao i da EUFOR ima još uvijek važnu ulogu za BiH i da nije samo za članove EU, već da je to multinacionalna snaga.

“Jedan od mojih lilčnih ciljeva je da više Britanaca upozna i počne cijeniti BiH, jer nije dobro poznata zemlja kod nas. Direktan let za London je dobar korak. Tokom cijele godine u BiH se ima šta vidjeti, raditi i nadam se da će doći više Britanaca na Bjelašnicu, Jahorinu, da će posjetiti Blagaj, Drvar, Trebinje, Banjaluku. Sada ima odličan ambasador BiH u Londonu i vrlo je aktivan u tom smislu i mislim da zajedno možemo promovirati BiH”, kazao je te dodao:

“Moraju vidjeti ovu zemlju jer je fantastična – kao destinacija za skijanje ima ogroman potencijal. Mi Britanci nemamo planine a volimo skijati. Sarajevo ima ne samo Jahorinu i Bjelašnicu, nego i Ravna planina. Olimpijski je grad. Pruža mogućnosti za adrenalinske sportove, za prirodu, za rafting”.

“Mi tu živimo kao porodica i nije lako upoznati cijelu zemlju. Ljudi u BiH trebaju biti ponosni jer imaju puno toga ponuditi gostima, no važno je raditi na promociji, na infrastrukturi, digitalizaciji… da bude lakše gostima”, rekao je.

Pitali smo ga i da li smatra da će biti izbora u Mostaru.

“Dvanaest godina bez izbora je sramota i građani u Mostaru moraju imati mogućnost izbora, moraju. Vidjeli smo posljedice tog problema – u vidu nedostatka investicija, problem sa otpadom i puno više. Katastrofalna je situacija. Moramo zahtijevati izbore u Mostaru i moguće je. Politička volja, ali i građani. Građani trebaju biti pokretač problema u BiH. Zahtijevati, očekivati više i bolje, ali velika odgovornost je na vođama”, naveo je ambasador Field gostujući u Novom danu.

VISOKI PREDSTAVNIK OHLADIO DODIKA: „Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći…“

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko jučer je za N1 govorio o mogućnosti izmjene Dejtonskog sporazuma.

“Bilo je više pokušaja da se Dejton mijenja, mislim četiri, pet pokušaja. Nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posljednji je bio Butmirski proces prije 10 godina. James Steinberg je to radio. Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić – Finci”, kazao je Inzko za N1.

Kako je Inzko kazao, to bi značilo da u budućnosti svi građani bi imali pravo da se kandiduju za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH.

“Ali ne samo manjine, gospodin Sejdić i gospodin Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto Srbi iz Sarajeva se ne mogu kandidatovati ili Bošnjaci iz Banjaluke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmjena Dejtonskog sporazuma. Ali, kao što sam rekao, bilo je puno pokušaja, nijedan nije bio uspješan”, kazao je Inzko za N1.

Konferencija islamskih zemalja u Kuala Lumpuru septembra 1995. godine za pomoć u borbi protiv agresije – prvi konkretan vojni sastanak u cilju naoružavanja ARBiH

Tokom mjeseca jula 1995. godine održan je niz sastanaka vojno – diplomatske delegacije Irana i Republike Bosne i Hercegovine u cilju proširenja isporuke naoružanja i obuke jedinica ARBiH od strane vojske Irana. Konačan dogovor o posjeti vojno – diplomatske delegacije Iranu zaključen je 31. jula 1995. godine u Mostaru, a posjeta je dogovorena za 29. avgust 1995. godine. U delegaciji R BiH su se nalazili generali Rasim Delić, Mustafa Hajrulahović, Vahid Karavelić, te diplomate Rašid Zorlka, Bakir Izetbegović i Erol Džebo. Dok je u Teheran naknadno došao i Hasan Čengić. Tokom boravka, koji je trajao do 31. avgusta, bosanskohercegovačka delegacija je obišla više tvornica namjenske vojne proizvodnje te navela šta je ARBiH neophodno u cilju jačanja borbe protiv agresora. Također dogovoren je modalitet Irana i R BiH o zajedničkom nastupu na konferenciji islamskih zemalja u Kuala Lumpuru, s ciljem što većeg stepena mobilizacije islamskih zemalja za pomoć ARBiH, koja će biti održana tokom septembra mjeseca. Već prilikom prve posjete zatvorenom dijelu aerodroma u Teheranu uočene su desetine aviona natovarenih raznolikim naoružanjem koje je bilo namijenjeno ARBiH. Na dan odlaska bosanskohercegovačke delegacije iz Teherana, iranski premijer Akbar Rafsandžani je održao vandrednu sjednicu iranske vlade na kojoj je donesena odluka da se ARBiH donira naoružanje i oprema u vrijednosti od 150 miliona dolara, kojom bi se potpuno opremile tri divizije ARBiH. Ugovor je potpisan od strane iranskog generala Rezaia i Rasima Delića. Bio je to do tada najvažniji vojni ugovor kojeg je ARBiH potpisala.

Shodno dogovoru sa iranskom delegacijom, državno rukovodstvo R BiH prisustvovalo je i Konferenciji islamskih zemalja u Kuala Lumpuru od 11. do 15. septembra 1995. godine. Bosanskohercegovačku delegaciju su činili: Mahmud Lemeš, Hasan Čengić, Erol Džebo, Mustafa Bijedić, Nusret Čančar i Mirza Hajrić. Prije zvaničnog dijela konferencije delegacija se sastala sa Ministrom odbrane i Komandantom vojske Malezije Ismailom Omarom, na kome je ustanovljena neophodnost jačanja snaga UNPROFOR-a u BiH te upućivanje vojnih kontigenata islamskih zemalja u sastav UNPROFOR-a. Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Malezile Kamil je naglasio da će se formirati operativna grupa za pomoć BiH u kojoj će se nalaziti komandanti islamskih zemalja: Malezije, Irana, Pakistana, Irana i Saudijske Arabije. Pred zvanični početak konferencije pojavile su se vojne delegacije Malezije, Irana, Maroka, Bangladeša, Jordana, Katara, Pakistana, Indonezije, Egipta i Turske. Bio je to uzak krug islamskih zemalja koje su nastojale pomoći borbi ARBiH protiv agresora. Bio je to prvi sastanak islamskih zemalja posvećen isključivo situaciji u R BiH nakon početka agresije 1992. godine. Sama konferencija je bila podijeljena u dva dijela – vojni i politički. Vojni dio je predvodio iranski general Ismail, koji je naglasio da se u vojnom dijelu konferencije odmah trebaju definisati planovi o konkretnoj vojnoj pomoći ARBiH. Predstavnik iranske delegacije general Vahidi je od prisutnih delegacija zahtijevao da se izjasne o konkretnoj vojnoj pomoći ARBiH, te da u bilateralnim odnosima svaka zemlja pokuša privoljeti Hrvatsku da odobri korištenje svoga teritorija za dotur naoružanja ARBiH, da zajedno sa Iranom pomognu u otvaranju tuzlanskog i bihaćkog aerodroma za prihvat vojne pomoći, da se iznajmi dio zagrebačkog aerodroma Pleso za prihvat vojnih pošiljki iz islamskih zemalja za ARBiH i da se pojača njihovo učešće u jedinicama UNPROFOR-a. Dogovor su odmah prihvatili predstavnici Egipta i Pakistana, dok je predstavnik Bangladeša jedino istakao privrženost svoje zemlje BiH i borbi Bošnjaka protiv agresije i neophodnosti potpunog ukidanja embarga koji je štetio samo ARBiH. Bosanskohercegovačka delegacija je pozdravila ovakav dogovor, ali je zamjenik ministra odbrane R BiH Muhamed Lemeš zahtijevao da islamske zemlje prekinu diplomatske odnose i svaku saradnju sa Jugoslavijom. Predstavnik Turske, general Četin je bio skeptičan po pitanju dogovora, jer se pribojavao formiranja međunarodnih mirovnih snaga za nametanje mira, što se ispostavilo i tačnim jer je nepunih mjesec dana kasnije zaustavljen oslobodilački pohod ARBiH. Bosanskohercegovačka delegacija je uporedo radila i na bilateralnim sastancima. Prvi od takvih je bio sa vojnom delegacijom Pakistana, koja je prva pristala na ponuđeni plan Irana o pomoći R BiH. Ipak, Pakistanci su naglasili da su pod jakim utjecajem Amerike ali da i ona čvrsto stoji uz borbu ARBiH te da je od njih zahtijevala slanje jedne divizije za potrebe mirovnih snaga u R BiH. Nakon sastanka sa Pakistancima, održan je novi sastanak i sa delegacijom Irana, na kojem su se analizirali dosadašnji rezultati konferencije, te su dogovoreni novi koraci. Tokom narednih dana održan je novi niz sastanaka sa malezijskim, turskim, pakistanskim i iranskim dužnosnicima. Posebno je značajan bio istup iranskog ministra vanjskih poslova Velajatija, koji je naveo da Iran ne podržava embargo na uvoz naoružanja za ARBiH, naglasivši da će Iran učiniti sve da ARBiH dostigne balans u naoružanju sa srpskim snagama. Pored vojne pomoći obećano je do 12 000 iranskih vojnika u sklopu mirovnih snaga u BIH. Svoje snage su obećale i Indonezija i Egipat. U konačnici konkretnu vojnu pomoć su obećale Iran, Malezija i Pakistan, dok su ostale zemlje naglasile da će konkretna vojna pomoć biti određena na novoj planiranoj konferenciji u Istanbulu koja je planirana za 2. oktobar 1995. godine. Prijedlog iranske delegacije je bio konkretan te je najavljeno 1 000 tona MTS-a za ARBiH te 500 miliona dolara u kešu. Pored toga naglašeno je da se za ARBiH može obezbijediti svo neophodno pješadijsko naoružanje i većinu sredstava PVO-a.

Izvor:bosnae.info

MEKTIĆEV ŠOU U PARLAMENTU: “Mlatimo praznu slamu a plata je bogovska”

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas, između ostalog, raspravaju i o godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. godinu i 2018. godinu. Tražili su prisustvo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, međutim, on se nije pojavio.

“Ja stvarno mislim da smo se mi ovdje precijenili, da smo se nešto umislili, da smo neko i nešto, ovdje pametujemo, istresamo se i da vodimo neku politiku, da upravljamo nekim procesima, da nešto odlučujemo… Nemojte mi zamjeriti, ja mislim da je to jedna glupost najobičnija u konstalaciji ovih odnosa u kojima funkcionišemo”, kazao je SDS-ov zastupnik Dragana Mektić.

On je naveo da je pet godina godina proveo u Vijeću ministara BIH kao ministar i da ih je Parlament BiH obavezivao da se izradi novi zakon o VSTV-u, ponudi i dostavi parlamentu.

“Do toga nikada nije došlo. Ne obraćam se uopšte, nemam neku potrebu da me vi saslušate, koristim priliku zato što imaju kamere, imam neku obavezu i računam da će na neki način barem dio svega to kažem doći u medije, u javnost, i da se zaista o nama ovdje u parlamentu, ljudima koje su građani birali, dođe do prave spoznaje ko smo, šta smo, kako i šta radimo. A ne radimo ništa, mlatimo praznu slamu. Ništa. Zato se ja ne osjećam nešto posebno uzvišenim što sam član ovog Parlamenta. Ponekad to i krijem. Sramota me. Pričam sa običnim ljudima, ‘vi ste u parlamentu, hoće li nam biti bolje…’. Nemam blage veze šta će biti. Blage veze nemam šta će biti. Kud mi odosmo, za ime dragog Boga? Ja sam za neovisno pravosuđe. I srcem i dušom. I svim kapacitetima koje mi nemamo. Ja bih prvi ustao i ovdje bio protiv toga kad bi neko se umješao u neki predmet. Od nas nema hljeba, kruha, kako go hoćete. Zamlaćujemo ovaj narod, zaluđujemo ga. Ovaj narod smo doveli do situacije da i djeca antidepresive gutaju, sve je ludo, niko nije normalan. Šta je uzrok takvoj situciji? Nema pravde, nema vladavine zakona, nema pravosudnog sistema”, naveo je Mektić.

Osvrnuo se i na optužnicu koja je podgnuta protiv njega.

“Kako Mate Đaković zna da će protiv mene biti dignuta optužnica?. I RTRS, ne trebao nikome nikad onakav, objavi to prvo. Glavna tužiteljica i Mate Đaković su rođaci”, poručio je Mektić.

“Zato smo mi ovdje šuplja priča. I ja sam isti, ali eto, dobra je plata, plata je bogovska”, kazao je mektić na kraju diskusije.

(SB)

Recent Posts